UN odobrile rezoluciju kojom se osuđuje poricanje Holokausta

Generalna skupština UN odobrila je rezoluciju kojom se osuđuje svako poricanje Holokausta i apeluje na sve zemlje i društvene mreže da "preduzmu aktivne mere u borbi protiv antisemitizma".
UN odobrile rezoluciju kojom se osuđuje poricanje Holokausta
Foto: Pixabay
Rezolucija koju je sponzorisao Izrael u Generalnoj skupštini UN sa 193 zemlje članice usvojena je konsenzusom bez glasanja, a najveći izraelski neprijatelj Iran se ogradio od tog dokumenta.

Ambasadori Izraela i Nemačke, koja je snažno podržala rezoluciju, istakli su značaj usvajanja baš na današnji dan, 20. januar, 80-godišnjicu Vanzejske konferencije kada su nacistički lideri planirali „Konačno rešenje jevrejskog pitanja“ na obali berlinskog jezera Vanze 1942. godine tokom Drugog svetskog rata.

Posledica je bila osnivanje nacističkih logora smrti u kojima je ubijeno gotovo šest miliona Jevreja, jedna trećina jevrejskog naroda.
 
U logorima su ubijeni i milioni pripadnika drugih naroda, manjina i određenih grupa, navedeno je u nacrtu rezolucije. Ambasador Izraela u UN Gilad Erdan rekao je da živimo u dobu u kojoj fikcija postaje činjenica i Holokaust daleko sećanje, te da je to bio "najveći zločin u ljudskoj istoriji" koji se sada prikriva.
 
Erdan, unuk preživelih u holokaustu, ocenio je da će rezolucija osigurati da se iskrivljavanje i poricanje Holokausta više ne toleriše i naveo da društvene mreže šire laži o tom zločinu. U rezoluciji su pohvaljene zemlje koje su sačuvale nacističke logore smrti i apeluje se na zemlje članice UN da "razvijaju obrazovne programe koji će budućim generacijama usaditi lekcije o Holokaustu kako bi se pomoglo u sprečavanju budućih akata genocida".
 
U dokumentu se zahteva da UN i druge agencije nastave razvoj i primenu programa namenjenih suprotstavljanju poricanju Holokausta i mobilisanju civilnog društva da se obezbede istinite činjenice.
 
Za razliku od rezolucija Saveta bezbednosti UN, rezolucije Generalne skupštine nisu pravno obavezujuće, ali su odraz javnog mnjenja.
 
Generalna skuština je 2005. godine proglasila 27. januar, dan kada je sovjetska armija oslobodila koncentracioni logor Aušvic, proglasila Međunarodnim danom sećanja na žrtve Holokausta.
 
Danas usvojena rezolucija ističe sećanje "kao glavnu komponentu sprečavanja novih akata genocida" i navodi da se poricanje Holokausta "odnosi na diskurs i propagandu koji poriču istorijsku realnost i stepen istrebljenja Jevreja od strane nacista i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu" i "svaki pokušaj tvrdnje da se Holokaust nije desio", ili dovođenje u sumnju da su ubijani u gasnim komorama i izgladnjivanjem, masovno streljani i da je namerni genocid počinjen nad jevrejskim narodom.
 
Iskrivljavanjem i poricanjem Holokausta se takođe smatraju "namerna nastojanja da se izuzme ili umanji" uloga saradnika i saveznika nacista, umanjivanje broja žrtava i pokušaji da se Jevreji okrive da su izazvali sopstveni genocid, izjave u kojima se Holokaust označava pozitivnim i pokušaji da se "zamagli odgovornost" za osnivanje koncentracionih i logora smrti, te okrivljavanje drugih naroda i etničkih grupa.
  • @

    21.01.2022 06:23
    @OK

    Srebrenicu ne pominjete?

  • OK

    20.01.2022 20:36
    A
    Kada će UN da odobre rezoluciju kojom se osuđuje poricanje genocida u Jasenovcu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.