Parlamentarni izbori u Sloveniji 24. aprila

Parlamentarni izbori u Sloveniji biće održani 24. aprila, izjavio je predsednik države Borut Pahor.
Parlamentarni izbori u Sloveniji 24. aprila
Foto: Pixabay

Pahor je danas obavestio Državnu izbornu komisiju da će 9. februara raspisati redovne izbore za parlament i da će izborne radnje početi 14. februara, prenela je slovenačka agencija STA.

Na izborima će biti testirana popularnost desničarskog premijera Janeza Janše, u vreme izraženih političkih podela u zemlji.
Glavni protivnik Janšinoj Slovenačkoj demokratskoj stranci (SDS) i njenim saveznicima biće koalicija levo orijentisanih organizacija.
 
Janša, lider SDS od 1993. godine, treći put je postao premijer u martu 2020. godine, na početku pandemije korona virusa. Na čelu vlade je bio i od 2004. do 2008. i od 2012. do 2013. godine. Kritičari optužuju Janšu za gušenje demokratskih sloboda, pritisak na medije i podsticanje podela u zemlji sa dva miliona stanovnika.
 
Nedavna istraživanja pokazuju da Janšina stranka može da računa na najveći broj glasova na izborima, ali da neće moći samostalno da formira vladu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet