Nemački CDU izabrao Fridriha Merca za vođu stranke

Delegati partije bivše nemačke kancelarke Angele Merkel potvrdili su danas izbor istaknutog konzervativca Fridriha Merca za novog vođu Hrišćansko-demokratske unije (CDU).
Merc je dobio 94,6 odsto glasova od 983 delegata koji su glasali na onlajn kongresu te partije desnog centra.
 
Glasanje je bilo uglavnom formalnost pošto je on u decembru dobio 62,1 odsto glasova članova partije, pobedivši dvojicu centrističkih kandidata.
U govoru delegatima on je nekoliko puta uputio zamerke novom kancelaru Olafu Šolcu zato što, kako je Merc rekao, nije odmah stupio u kontakt sa SAD i Rusijom po preuzimanju dužnosti i što nije pomenuo oružane snage zemlje u svom prvom obraćanju parlamentu.
 
Iz pravnih razloga današnji rezultat glasanja mora da bude potvrđen glasačkim listićima poslatim poštom.
Posle gubitka na izborima u septembru sa najgorim rezultatom do sada i najavljenim odlaskom Angele Merkel kao kancelarke posle 16 godina, CDU je sada najveća nemačka opoziciona stranka.
 
Centristički pristup Angele Merkel osvojio je više reizbora ali su neki konzeravtivci bili nezadovoljni smatrajući da je partija izgubila svoj jasni profil sa glasačima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.