Bivši papa Benedikt XVI priznao da je lagao: Pogrešno interpretirana izjava

Bivši papa Benedikt XVI priznao je da je tokom istrage o seksualnom zlostavljanju počinjenom u minhenskoj nadbiskupiji, dok je bio na njenom čelu, dao lažnu izjavu.
Bivši poglavar rimokatoličke crkve, za razliku od ranijih izjava, priznao je da je prisustvovao spornoj sednici Ordinarijata u januaru 1980. godine.
U saopštenju, koju je izdao njegov lični sekretar nadbiskup Georg Gansvajn, on je sada ispravio svoju izjavu.
"Od četvrtka posle podne bivši papa dobio je u PDF formatu izeštaj. Trenutno on čita sa velikom pažnjom iznete navode, koji njegovo srce ispunjavaju stidom i bolom, zbog patnji žrtava", navodi se u saopštenju koje je objavila crkvena agencija Katpres.
 
Iako se trudi da brzo pročita izveštaj, on, kaže se dalje u saopštenju, moli za razumevanje da zbog svoje starosti i bolesti treba još vremena i da će potom izneti svoj stav.
 
Međutim, već sada, dodaje se, on želi da pojasni da je, suprotno ranijim tvrdnjama, prisustvovao sednici Ordinarijata 15. januara 1980. godine. Rekao je da lažnu izjavu ranije nije dao iz loše namere, već kao posledica greške u obradi njegove izjave.
 
Istovremeno naglašava da na toj sednici svakako nije bilo reči o svešteniku, koji se pominje u vezi sa zlostavljanjem.
 
Inače, reč je o izveštaju koji je u četvrtak predstavljen, a koji razmatra slučajeve seksualnog zlostavljanja koje su počinili sveštenici u minhenskoj nadbiskupiji u periodu od 1945. do 2019. godine.
 
Bivši papa Benedikt XVI, Jozef Racinger, bio je u Minhenu nadbiskup od 1977. do 1985. godine. Njega u izveštaju optužuju da nije postupio u četiri slučaja zlostavljanja.
 
Istovremeno, feminističke aktivistkinje pozvale su papu emeritusa Jozefa Racingera da prestane da koristi papinsko ime Benedikt XVI dok traje istraga o slučajevima zlostavljanja u Bavarskoj.
 
"Očekujemo od Jozefa Racingera da će prestati da koristi svoje papinsko ime i s njim povezane titule i obeležja", navodi feministička inicijativa Maria 2.0.
 
Aktivisti su optužili Racingera da je kao nadbiskup u to vreme, umanjio važnost seksualnog zlostavljanja maloletnih osoba, "na gotovo drzak način".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet