Predsednik Italije nije izabran u prvom krugu, danas novo glasanje

Parlament Italije nije u prvom krugu izabrao predsednika države pošto nijedan kandidat na tajnom glasanju nije dobio dovoljan broj glasova, a novo glasanje zakazano je za danas.
Predsednik Italije nije izabran u prvom krugu, danas novo glasanje
Foto: Pixabay
Oko 1.000 članova dva doma parlamenta, Doma poslanika i Senata, i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele, a pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.
Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.
U prva tri glasanja to su 672 glasa, a ukoliko niko od kandidata ne uspe da prođe ova tri kruga, u narednim glasanjima cenzus se svodi na 505 glasova potrebnih za izbor.
 
Aktuelni premijer Mario Dragi se najčešće pominje iako je on sam do sada izbegavao bilo kakav komentar na eventualni izbor, mada je on zapravo jedini s kojim su saglasne sve strane.
 
Kao potencijalna predsednica u igri je Marija Elizabeta Kaselati, koja se u istoriju Italije već upisala kao prva predsednica Senata.
 
Ulozi su se promenili pre dva dana, nakon što se Silvio Berluskoni povukao iz igre. Umesto njega pominje se Đani Leta, njegov bliski saradnik.
 
Tu je i Pjer Ferdinando Kasini, ali i još dosta imena o kojima se priča među strankama.
 
Mateo Renci se nada da će do četvrtka biti poznat naslednik Serđa Matarele.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.