Još jedno neuspelo glasanje za predsednika Italije, nastavlja se izbor

Italijanski poslanici nisu uspeli juče, drugi dan zaredom, da izaberu novog šefa države, jer su predlozi konzervativaca odbijeni od levog centra.
Posle neuspešnog glasanja od ponedeljka, većina poslanika je juče ponovo predala prazne listiće, što je način da produže proceduru dok njihovi lideri odlučuju šta da urade, preneo je Rojters.
Iako je premijer Mario Dragi i dalje favorit, zabrinutost da bi njegovo unapređenje u predsednika moglo dovesti do raspada njegove koalicione Vlade i pokretanja prevremenih nacionalnih izbora pomutila je njegove izglede, ocenjuje britanska agencija.
Posle višednevnih konsultativnih sastanaka, stranke desnog centra, Liga, Braća Italije i Forca Italia izašli su sa imenima bivšeg predsednika Senata Marčela Pere, bivše ministarke obrazovanja i gradonačelnice Milana Leticije Morati i Karla Nordija, penzionisanog sudije kao mogućim kandidatima iz konzervativnih redova za koje su poručili da zaslužuju razmatranje.
 
Blok levog centra je brzo odgovorio da su predloženi kandidati neprihvatljivi i pozvao na razgovore sa desnim centrom u sredu, kako bi se rešio spor, koji rizikuje da destabilizuje Italiju dok se bori da prevaziđe krizu kovid19 i ponovo izgradi svoju poljuljanu ekonomiju.
 
"Naš predlog je da se zaključamo u prostoriju i bacimo ključeve, samo sa hlebom i vodom dok ne dođemo do konačnog rešenja", izjavio je Enriko Leta, šef kovladajuće Demokratske partije (PD).
 
Oko 1.000 članova dva doma parlamenta - Doma poslanika i Senata - i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli su da glasaju u ponedeljak posle podne za izbor naslednika Serđa Matarele, a pobedniku tajnog glasanja u parlamentu potrebna je dvotrećinska većina u bilo kojem od tri kruga izbora.
 
Glasanje se ponavlja sve dok jedan od kandidata ne dobije dovoljno glasova.
 
Desni centar ima više birača nego blok levog centra, ali nijedna strana nema dovoljno glasova da sama izglasa svog kandidata, što znači da će biti potrebna neka vrsta kompromisnog sporazuma.
 
Aktuelni premijer Mario Dragi smatra se favoritom, a među onima koji se smatraju mogućim kandidatima su još bivši predsednik Donjeg doma parlamenta Pjer Ferdinando Kasini, bivši premijer Đulijano Amato i predsednica Senata Marija Elisabeta Alberti Kaselati, naveo je ranije Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet