Kako u Belgiji funkcionišu kovid sertifikati izdati u Srbiji?

U Belgiji je u nedelji za nama broj novozaraženih koronavirusom prelazio 60 hiljada na dnevnom nivou, što je skok od 80 odsto u odnosu na sredinu januara.
Kako u Belgiji funkcionišu kovid sertifikati izdati u Srbiji?
Foto: Pixabay

Od petka 28. januara u zemlji će na snazi biti "korona barometar" kojim su epidemiološke mere u zemlji definisane brojem hospitalizacija i teških oblika infekcije, bez obzira na broj novozaraženih.

U ovom trenutku u Belgiji su na snazi stroge epidemiološke mere koje podrzumevaju nošenje maski na javnim mestima i u gradskom saobraćaju, kovid propusnice za sva događanja unutar ili van objekata, kao i ograničenje rada restorana i kafića.
Zeleni kovid sertifikati koji izdaje eUprava Republike Srbije validni su u svim objektima u Belgiji počev od kafića do EU institucija, a priznaju se kako u digitalnoj tako i u papirnoj formi. Pre nego što budete u prilici da naručite hranu ili piće u belgijskoim restoranu, u bilo koje doba dana, osoblje će vam proveriti validnost propusnice.
 
Kovid propusnicu vam traže i na ulasku u Evropski parlament, dok je ulazak u Evropsku komisiju i Evopski savet moguć samo uz odgovarajuću poslovnu akreditaciju, ali uz ograničen broj posetilaca. Propusnice nisu potrebne za prodavnice, samoposluge i druge prodajne objekte, kao ni za frizere i kozmetičke salone, ali vas mogu zamoliti da sačekate red na ulasku, jer je broj osoba u zatvorenom ograničen.
 
Zaštitne maske su obavezne kako za osoblje tako i za klijente svih lokala, tokom vožnje gradskim prevozom i u ulicama sa velikim brojem pešaka. "Kovid barometar" je osmišljen u tri faze označene bojama (žuta, naranžasta i crvena), a u njegovu primenu Belgija kreće iz "crvene zone" sa prosečno 330 hospitalizacija na dnevnom nivou i 367 zauzetih kreveta na intenzivnoj nezi.
 
To znači da Belgiji trenutno postoji "visok rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema", a u lakšu "narandžastu fazu" će preći kada broj hospitalizacija padne ispod 150 na dnevnom nivou.
 
Manje od 65 kovid pacijenata primeljenih dnevno u bolnice i manje od 300 zauzetih kreveta na intenzivnioj nezi su preduslov da zemlja uđe u "žutu fazu", kada maske za lice i kovid propusnice više neće biti obavezne, a neće biti ni ograničenja rada ugostiteljskih objekata niti broja okupljenih na aktivnostima na otvorenom. Belgijski virusolozi uz oprezan optimizam navode da ukidanje kovid mera očekuju krajem proleća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet