Traže se dobrovoljci koji će se zarad nauke zaraziti kovidom

Prvo medicinsko ispitivanje na svetu u kojem je dozvoljeno namerno izlaganje ispitanika koronavirusu traži dobrovoljce zbog razvoja boljih vakcina.
Traže se dobrovoljci koji će se zarad nauke zaraziti kovidom
Foto: Pixabay
Istraživanje Univerziteta u Oksfordu pokrenuto je prošlog aprila, tri meseca nakon što je Britanija postala prva zemlja koja je odobrila ispitivanja kovida-19 na ljudima.
Njegova prva faza, koja je još uvek u toku, fokusirana je na otkrivanje količine virusa koja je potrebna za izazivanje infekcije, dok će druga imati za cilj da odredi imunski odgovor potreban da se spreči zaraza, objavio je univerzitet u saopštenju.
Naučnici su blizu utvrđivanja najslabije moguće infekcije virusom koja obezbeđuje da oko polovina ljudi koji su mu izloženi dobiju asimptomatski ili blagi kovid-19.
 
Zatim planiraju da izlože dobrovoljce, sve prethodno prirodno zaražene ili vakcinisane, toj dozi izvornog soja virusa kako bi utvrdili koji su nivoi antitela ili imunskih- T ćelija potrebni za sprečavanje infekcije.
 
"To je imunski odgovor koji bi trebalo da podstaknemo novom vakcinom", rekla je Helen Mekšejn, profesorka na Univerzitetu Oksford, koja vodi studiju.
 
Nalazi istraživanja pomoći će da budući razvoj vakcina bude mnogo brži i efikasniji, stoji u saopštenju. Imunolozi u svetu pokušavaju tačno da odrede nivo imunske reakcije koju vakcina mora da izazove kako bi došlo do zaštite od bolesti. Kada se jednom taj nivo otkrije, potreba za masovnim ispitivanjima vakcina uveliko se smanjuje.
 
Naučnici su desetinama godina koristili ispitivanja na ljudima kako bi razvili tretmane protiv mnogih zaraznih bolesti, ali ovo je prvo poznato takvo istraživanje o kovidu-19. Negativna strana istraživanja je rizik po zdravlje dobrovoljaca koji obole od koronavirusne bolesti, ali univerzitet preduzima sve mere opreza.
 
Ispitanici moraju da budu zdravi i starosti od 18 do 30 godina. Oni će biti u karantinu najmanje 17 dana, a svi koji razviju simptome dobiće Regeneronov lek - monoklonska antitela Ronapreve.
  • Koviljka

    29.01.2022 06:09
    Traže se dobrovoljci za testir
    Sreo pacov svom poznanika pacova! I onako uz put-niz put, pita ga-Krenuo si na vakcinu protiv kovida?
    -Taman posla, dok ne izvrše prvo testistiranje na ljudima i nw vidim rezultate, ne pada mi na pamet!
    Naravoučenije - - - VREMENA SE MENJAJU! JADNI PACOVI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet