Novi dokazi: Boris Džonson lično odobrio evakuaciju pasa i mačaka iz Avganistana

Britanski premijer Boris Džonson lično je odobrio transport 173 psa i mačke iz Avganistana, u trenutku kada su hiljade ljudi čekale evakuaciju sa aerodroma u Kabulu.
To otkriva interni vladin mejl koji je objavio Komitet za spoljne poslove, piše "Indipendent".
 
Mejl, koji je u suprotnosti sa tvrdnjama Borisa Džonsona da nije imao nikakvu ulogu u evakuaciji pasa i mačaka iz Avganistana, poslao je zvaničnik Forin ofisa 25. avgusta 2021. godine – u jeku krize koja je zavladala u Kabulu nakon ulaska talibana u grad.
U mejlu upućenom timu odeljenja za specijalne slučajeve, koji je upravljao evakuacijom, britanski zvaničnik kaže da je dobrotvorna organizacija za životinje bivšeg marinca Pena Fartinga "dobila veliki publicitet".
 
Piše da je "premijer upravo odobrio da njihovo osoblje i životinje budu evakuisani" iz Avganistana.
Bivši britanski diplomata Rafael Maršal je u svom svedočenju prošle godine već optužio Džonsona da je lično naredio da se avganistanskoj dobrotvornoj organizaciji za životinje da prioritet za evakuaciju.
 
"Postojao je direktan kompromis između transporta životinja i evakuacije britanskih državljana i Avganistanaca koji su služili sa britanskim vojnicima", naveo je Maršal, ali je Džonson odgovorio da je "potpuna glupost" tvrdnja da je intervenisao kako bi životinje bile evakuisane.
 
Iako je dobrotvorna organizacija iznajmila sopstveni avion za životinje, pojedini državni službenici i poslanici tvrde da su evakuacijom životinja oduzeli previše vremena ograničenom broju vojnika koji je bio zadužen za bezbednost na aerodromu i tako zloupotrebljavali vojno osoblje i ograničene resurse.
 
Osnivač dobrotvorne organizacije i bivši kraljevski marinac Pen Farting, koji je i javno zagovarao i organizovao evakuaciju životinja iz Kabula, poriče ove tvrdnje.
 
Farting je osnovao dobrotvornu organizaciju nakon što je 15 godina služio u britanskim snagama u Avganistanu i za vreme povlačenja trupa iz Kabula odbio je da bude evakuisan bez životinja.
 
On se i u vreme evakuacije civila iz Kabula suočavao sa kritikama da troši vreme i energiju na svom zadatku, umesto da pomogne u spasavanju ugroženih Avganistanaca.
  • Pera

    29.01.2022 09:02
    I takvi brinu o nasem zdravlju u doba korone.Sad verujte u sve sto vam kazu,a nas koji smo protiv ove vakcine razapinjite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.