Erdogan najavio mere protiv televizija koje "ne poštuju porodične vrednosti"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je da se preduzmu koraci protiv medija sa programima koji se smatraju "suprotnim osnovnim vrednostima Turske".

Erdogan je u cirkularnom obaveštenju objavljenom u Službenom listu rekao da je cilj odluke da se eliminišu štetni efekti televizijskih programa sa stranim sadržajem i da se zaštiti turska kultura.

"Sve mere predostrožnosti će biti preduzete protiv produkcija koje negativno utiču na porodicu, decu i mlade, preko turskih zakona i ustava. Deca i mladi će biti zaštićeni od poruka prenetih preko određenih simbola", navodi se u odluci bez dodatnih detalja.
Tursko telo za nadzor medija, Vrhovni savet radija i televizije, već ima široka ovlašćena i može zbog kršenja turskih vrednosti da kazni medije ili naredi privremeno isključenje televizijskih kanala koji su najkritičniji prema vlastima. To telo je takođe kažnjavalo televizije za erotski ili LGBT sadržaj.
 
Ilhan Tasči, član tog medijskog tela iz glavne opozicione stranke, nazvao je ovaj potez cenzurom i rekao da se time krši ustav koji obećava zaštitu slobode medija.
 
Većina medijskih kompanija u Turskoj već su u vlasništvu firmi bliskih konzervativnoj i nacionalističkoj vladi i blisko prate vladin stav.
 
Reporteri bez granica rangiraju Tursku na 153 mestu od 180 zemalja u svom Indeksu o slobodi medija u svetu za 2021. godinu.
 
Najmanje 34 osobe zaposlene u medijima trenutno su u zatvoru.
 
Ovo uputstvo usledilo je posle lansiranja turske verzije međunarodne emisije Foks TV "The Masked Singer" gde poznate ličnosti nastupaju u kostimu da sakriju svoj identitet. Taj šou je kritikovan onlajn zbog navodnog satanskog i paganskog sadržaja.
  • Mastodont

    30.01.2022 15:25
    "Većina medijskih kompanija u Turskoj već su u vlasništvu firmi bliskih konzervativnoj i nacionalističkoj vladi i blisko prate vladin stav."

    Jasno je šta su te "porodične vrednosti", turska verzija lizanja kašika i slična talibanija.
  • Sava

    29.01.2022 20:46
    Bravo
    Tako radi covek koji voli svoju zemlju.E da je nama jedan ovakav.
  • ZoranS

    29.01.2022 18:27
    Pozdravljam!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet