U EU od sutra ograničeno važenje kovid sertifikata

Od 1. februara u EU počinje da se primenjuje pravilo kojim se digitalni kovid sertifikati o vakcinaciji prihvataju u periodu od 270 dana od kompletiranja primarne vakcinacije.
U EU od sutra ograničeno važenje kovid sertifikata
Foto: Pixabay
Kada je u pitanju buster doza, u EU za sada ne postoji ograničenje važenja adekvatnog sertifikata, navode u Briselu.

Konkretno, to znači da će se u slučaju putovanja u zemlje EU, ali i unutar Unije koristiti sertifikati o vakcinaciji ne stariji od 9 meseci od primanja pune primarne vakcinacije protiv kovida koja, u zavisnosti od tipa, može imati jednu ili dve doze.

Države članice na nacionalnom nivou mogu da primenjuju različita pravila kada koriste EU digitalne kovid sertifikate, ali se pozivaju da se usklade sa pravilom EU.
 
U Srbiji je od prošle godine usklađen sistem kodiranja sertifikata o primarnoj vakcinaciji i o busteru sa novim pravilima EU.
  • Giga

    01.02.2022 11:01
    Zvanicno! Ko ima buster,nema vise doza! Ja koji sam primio bustera pitam doktoricu jel ovo konacno,ona se smeje,kaze sine za 2021 jeste,za 2022 ne znam. Videcemo sta kaze mafija! To je njen odgovor. Ja sutra da umrem necu se bojati,vakcinisao sam se u EU sa Dzonsonom i Fajzerom samo da bi normalno putovao,ali zvanican stav svih EU zemalja je da je cetvrta doza za sada prekomerna,i ko ima bustera nebi smeo da primi protiv omikrona,a vakcina izlazi u Martu,Fajzer!
  • Komentator

    01.02.2022 08:57
    @Nervozni glasač
    Ne, niko to nije spominjao. Lepo u tekstu piše da nema ograničenja na trajanje sertifikata nakon primanja buster (treće) doze.
  • hahha

    01.02.2022 07:13
    @nervozni glasač,

    naravno da znači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.