FOTO: Pukao cevovod u Amazonu, naftom zagađeno 21.000 kvadratnih kilometara rezervata

Amazonsku prašumu je pogodila nova kriza: nafta koja se već tri dana izliva iz oštećenog naftovoda u ekvadorskom Amazonu zagadila je prirodno područje i reku koja snabdeva vodom nekoliko sela.
Pogođena zona nalazi u nacionalnom parku Kajambe-Koka i prema zoniranju nafta se od petka izliva u zaštićenoj zoni, saopštilo je ministarstvo životne sredine Ekvadora.
Oko 21.000 kvadratnih kilometara rezervata Kajambe-Koka pogođeno je izlivanjem nafte. Nafta se takođe izlila u reku Koka, koja se uliva u reku Napo, navelo je ministarstvo. Te reke u Amazonu snabdevaju vodom više sela, uključujući ona u kojima živi autohtono stanovništvo.
Nacionalni park Kajambe-Koka, koji se nalazi stotinak kilometara od glavnog grada Kita, zahvata četiri provincije u planinskoj zoni sa vlažnim šumama u basenu Amazona, na visini između 600 i 5.790 metara. Ime je dobio po vulkanu Kajambe i reci Koka koja prolazi kroz tu teritoriju.
 
Jake kiše izazvale su krajem prošle nedelje klizišta i odrone i dovele do oštećenja naftovoda koji prenosi naftu u zonu Pijedra Fina.
 
 
Incident se dogodio u petak na granici između provincija Napo i Sukubios, na naftovodu dugom 485 kilometara koji prolazi kroz četiri provincije i kojim upravlja privatna kompanija OCP.
 
Do sada ni vlada ni kompanija OCP nisu naveli koliko se nafte izlilo u prirodu.
 
Prema vladi, klizište je pogodilo četiri infrastrukturna cevovoda kojima je transportovano 160.000 barela nafte dnevno iz naftnih polja u džungli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.