Evropska komisija: Produžiti digitalne kovid sertifikate do sredine 2023. godine

Evropska komisija predložila je danas produžetak upotrebe EU digitalnih kovid sertifikata do 30. juna 2023. godine.
Evropska komisija: Produžiti digitalne kovid sertifikate do sredine 2023. godine
Foto: 021.rs

Oni su ocenili da virus kovid-19 i dalje preovladava u Evropi, a da se građanima mora obezbediti da putuju bezbedno unutar EU i koriste sertifikate u slučaju daljih putnih restrikcija uvedenih zbog epidemioloških mera.

"Moramo biti spremni za moguće povećanje infekcija u drugom delu ove godine ili za pojavu novih varijanti", poručeno je u EK.
U Komisiji navode da su kovid sertifikati "vanredna mera" i da će biti ukinuti kada za njima više ne bude potrebe.
 
Komisija je predložila i uključivanje visokokvalitetne laboratorijske testove na antigen među tipove testova za koje se može izdati sertifikat o testiranju, kao i evidenciju broj doza primenjenih u bilo kojoj državi članici, a ne samo u onoj koja je izdala sertifikat i obezbeđivanje sertifikata za osobe koje učestvuju u kliničkim ispitivanjima vakcina protiv kovid-19.
 
O predlogu Komisije treba da se izjasne i Evropski parlament i Savet EU kako bi ušao u zakonsku proceduru.
  • Djuri

    03.02.2022 16:50
    Sta je bezbedno?
    Lupetanje,ukinuti ove stocne mere koje uopste nesprecavaju prenos i zarazavanje.Ovo samo sluzi prinudi vakcinacije,nicemu drugom.
    Vakcinacija navode smanjuje smrtnost i tezi oblik bolesti,nema gotovo nikakav uticaj na stopu zarazavanja.Bespotrebno krselje ljudskih prava,unistavanje ekonomije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet