Šerijatska policija u Nigeriji buldožerima uništila četiri miliona flaša piva

Verska policija u Nigeriji uništila je skoro četiri miliona flaša piva u borbi protiv konzumiranja alkohola.
Šerijatska policija u Nigeriji buldožerima uništila četiri miliona flaša piva
Foto: Pixabay
Preko flaša koje su bačene na zemlju prešli su buldožeri i izlomili ih u severnom gradu Kanu, pred okupljenom gomilom koja je uzvikivala "Alahu Akbar" (Bog je velik), prenosi BBC.

Pretežno muslimanski grad Kano je u istoimenoj severnoj nigerijskoj državi, jednoj od onih koje zabranjuju alkohol prema šerijatskom zakoniku.

Pivo je zaplenjeno iz kamiona koji su došli iz pretežno hrišćanskog južnog dela zemlje, rekli su zvaničnici za AFP. Šerijatska policija, poznata kao Hisbah, često uništava konfiskovana alkoholna pića i drogu, ali današnja akcija je bila jedna od najvećih do sad, u sklopu intenzivirane borbe protiv alkohola.
 
Zvaničnici su naveli da su zaplenili više od 3.873.136 flaša piva i drugih tipova alkoholnih pića, i nakon što je preko njih prešao buldožer, ostatke su bacili u vatru, dozvolivši da plamen gori cele noći, kazali su meštani koji su posmatrali akciju.
 
"Kano je šerijatska država i prodaja, konzumiranje i posedovanje alkoholnih pića je zabranjeno", rekao je šef verske policije tokom uništavanja pića.
 
Alkohol je u Kanou zabranjen od 2001. godine, i to je jedna od desetak severnih nigerijskih država, pretežno muslimanskih, koje su ponovo uspostavile strogu verziju šerijatskog zakonika, od kako se zemlja pre više od dve decenije vratila pod civilnu vlast.
 
Zabrana alkohola je nedavno bila izvor tenzija u glavnom gradu Kanoa. U decembru su se mladi ljudi u jednom od hrišćanskih delova Kanoa sukobili sa verskom policijom, koja je izvršila racije na kafiće u toj oblasti.
  • Pivopija

    11.02.2022 17:09
    Greota…..
  • netačno

    11.02.2022 09:13
    JOCO
    Alah, Bog, Jahve, Jah, Got, Isten, Jehova i sl. označavaju isti entitet. Ko što su Jovan, Johan ili John imena na različitim jezicima. Hrišćani, muslimani i jevreji veruju u isti entitet, samo ga nazivaju drugim imenom.
  • Joca

    10.02.2022 19:13
    Ne bih se složio.

    Allahu akbar znači Alah je velik / najveći
    Alah se ne može nazivati Bogom (lična imenica) pošto on za razliku od Boga, ima ime.

    Idi s Alahom. Neka te Alah čuva. I tako dalje, nikako Bog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.