U portugalskoj katoličkoj crkvi 214 prijava zlostavljanja

Odbor koji ispituje istorijsko seksualno zlostavljanje dece u portugalskoj katoličkoj crkvi saopštio je danas da je tokom prvog meseca rada primio optužbe od 214 ljudi, javlja danas Asošiejted pres.
U portugalskoj katoličkoj crkvi 214 prijava zlostavljanja
Foto: Pixabay
"Ova patnja je povezana sa osećajem srama, straha, krivice i samoisključenosti, jačajući ideju života u kojima je uvek bio prisutan osećaj 'stajanja po strani'", navodi se u saopštenju Nezavisnog komiteta za proučavanje zlostavljanja dece u Crkvi.
Zvaničnici portugalske crkve rekli su pre dve godine da su vlasti od 2001. godine istražile samo desetak navoda o seksualnom zlostavljanju portugalskih sveštenika.
Više od polovine tih slučajeva je odbačeno, jer su crkveni istražitelji zaključili da nema dovoljno dokaza da ih gone. Članovi Komiteta, koji uključuje psihijatre, bivšeg sudiju Vrhovnog suda i socijalnog radnika, obećavaju anonimnost za svakog ko se javi.
 
Komitet, koji će izvestiti portugalsku biskupsku konferenciju krajem godine, kaže da je njegov zadatak da prouči šta se dogodilo seksualnog zlostavljanja dece, a ne da pokreće formalne istrage.
 
Mnogi od navoda ukazuju na veliku mogućnost da su druga deca možda bila žrtve istog nasilnika, navodi se u saopštenju. Izjave svedoka su primljene onlajn, pri čemu su navodne žrtve popunjavale formular na veb stranici komiteta, telefonom ili intervjuima licem u lice.
 
Optužbe su stigle iz cele zemlje, saopštio je komitet, kao i od Portugalaca koji sada žive u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Luksemburgu i Švajcarskoj, gde postoje velike portugalske imigrantske zajednice. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet