Savet Evrope: Izuzetno smo zabrinuti zbog velikih tenzija oko Ukrajine

Savet Evrope izrazio je danas veliku zabrinutost zbog tenzija oko Ukrajine i pretnje većeg sukoba na evropskom kontinentu između zemalja članica tog tela.
Savet Evrope: Izuzetno smo zabrinuti zbog velikih tenzija oko Ukrajine
Foto: Pixabay

Savet Evrope poziva da se odmah smiri retorika i delovanje, a da se radi na dijalogu.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog visokih tenzija oko Ukrajine. Užasnuti smo zbog izgleda za veliki sukob na našem kontinentu između naših zemalja članica", navodi se u saopštenju i ponovo potvrđuje podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine sa njenim međunarodno priznatim granicama.

U saopštenju se pozivaju sve zemlje članice na koje se to odnosi da udvostruče napore da izbegnu dalje pogoršanje situacije i mogući oružani sukob.
 
"Pozivamo da se odmah smiri retorika i akcije i da se traga za dijalogom. Taj dijalog mora biti zasnovan na poštovanju principa Statuta Saveta Evrope, i Evropske konvencije o ljudskim pravima koje sve zemlje članice Saveta Evrope moraju da poštuju, podrže i primenjuju", navodi se u saopštenju.
 
Saopštenje su potpisali italijanski ministar spoljnih poslova i predsedavajući Saveta ministara Saveta Evrope Luidji di Majo (Luigi Di Maio), predsednik Parlamentarne skupštine Sveta Evrope Tini Koks (Tiny Kox) i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet