SAD tvrde da Rusija sprema izgovor za napad na Ukrajinu

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da se, kako je ukazao, ruske snage u narednim danima spremaju za napad na Ukrajinu, prenosi Glas Amerike.
SAD tvrde da Rusija sprema izgovor za napad na Ukrajinu
Foto: Pixabay
"Mogao bi biti označen kao etničko čišćenje ili genocid", rekao je američki državni sekretar tokom obraćanja u Ujedinjenim nacijama.
Ukazao je i da ruske vlasti već danas mogu, bez dvosmislenosti da objave da neće izvršiti invaziju na Ukrajinu.
 
"Saopštite to jasno svetu. Zatim i pokažite tako što ćete svoje trupe tenkove i avione vratiti u kasarne i hangare. I poslati diplomate za pregovarački sto", rekao je Blinken - dodavši i da je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu predložio da se naredne nedelje sastanu u Evropi.
 
Obraćajući se pre američkog državnog sekretara - zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinin pozvao je članove Saveta bezbednosti da zasedanje, kako je rekao, ne pretvaraju u cirkus.
 
"Prezentujući neosnovane optužbe da će Rusija navodno napasti Ukrajinu. Dovoljno je bilo spekulacija o tome. Odavno smo uputili objašnjenja o svemu", poručio je Veršinin.
 
"Scenariji militarizacije koje predstavlja državni sekretar Blinken su opasni i za žaljenje. Deo ruskih vojnih snaga vraća se u baze", rekao je on.
 
Govoreći o ruskoj etničkoj manjini nastanjenoj na istoku Ukrajine ukazao je da se ti ljudi osećaju kao stranci u svojoj zemlji - iznevši tvrdnje da su na meti ukrajinske vojske.
 
"Bićete užasnuti dokumentacijom koju smo priložili", rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova - bez navođenja više detalja.
  • Podsetnik

    19.02.2022 08:47
    1999.godina
    I tada je SAD e tvrdio da Nato sprema izgovor za bombardovanje Srbije.
    Epilog otcepljenje Kosova!
  • Molotov-Ribentrop

    18.02.2022 19:59
    Neće Rusija napasti Ukrajinu, kao što nije sa Hitlerom napravila plan da podeli Poljsku i kao što nije okupirala Mađarsku 1956 i Čehoslovačku 1968 i DDR sve do kraja hladnog rata. To su bili takvi komunistički rajovi da je narod bežao glavom bez obzira.
  • Posmatrač

    18.02.2022 15:40
    Ukrajina
    Amerika je već postigla deo onoga zbog čega je sva ova frka oko Ukrajine. Naime, Poljska je već kod Amerike naručila veliku kolićinu tenkova, a to je ono što Ameriku interesuje. Još malo napetosti i biće još narudžbina oružja. Koji su to licemeri (kad ne smem da kažem ono što stvarno mislom jer nećete objaviti.)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.