Nova demokratija isključila evroposlanika iz članstva zbog kritike slobode medija u Grčkoj

Grčka vladajuća partija desnog centra Nova demokratija isključila je iz članstva evroposlanika Jorgosa Kircosa jer je kritikovao vladu zbog slobode medija i suočavanja sa pandemijom.
Nova demokratija isključila evroposlanika iz članstva zbog kritike slobode medija u Grčkoj
Foto: Pixabay
Za sada nije jasno da li će Kircos ostati nezavisni evroposlanik ili će se priključiti nekoj političkoj grupi u Evropskom parlamentu, piše briselski portal EURACTIV.com. 
 
"On globalno diskredituje zemlju dovodeći u pitanje nezavisnost grčkog pravosuđa i poredeći Grčku sa zemljama koje krše vladavinu prava. Svojim stavom vređa sve koji su mu verovali da ih zastupa", navela je Nova demokratija u saopštenju.
Kako se dodaje, Kircos već dugo na društvenim mrežama postavlja komentare "neprijateljske" prema partiji i premijeru Kirijakosu Micotakisu.
 
U saopštenju piše i da je vladajuća partija do sada tolerisala te postove na mrežama ali da se ne može prihvatiti poređenje Grčke sa Poljskom i Mađarskom.
Kircos je nedavno rekao da Grčka ide prema "orbanizaciji", aludirajućina čvrstu kontrolu nad zemljom mađarskog premijera Viktora Orbana.
 
Njegov komentar bio je odgovor na Micotakisov govor u parlamentu, kada je dvoje novinara koji su otkrili skandal u vezi sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom Novartis opisao kao "bandu".
 
Zbog skandala od pre nekoliko godina deset političara visokog ranga iz opozicionih partija optuženo je za navodno primanje mita od Novartisa, što su oni negirali istakavši da su optužbe politčki motivisane.
 
Prošlog meseca su međutim novinari koji su otkrili aferu optuženi da su bili umešani u slučaj i pozvani da daju iskaze, što je izazvalo reakcije više novinarskih udruženja iz EU i sveta.
 
Kako piše EURACTIV.com, pitanje slobode štampe u Grčkoj već neko vreme je dobro čuvana tajna u Briselu.
 
Grčka je prema indeksu slobode štampe u svetu za 2021. rangirana još slabije o Poljske i u odnosu na prethodni izveštaj pala je za pet mesta.
 
Kircos je takođe oštro kritikovao grčku vladu zbog odnosa prema pandemiji, s obzirom na to da zemlja još beleži veliki broj smrti na dnevnom nivou.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.