Šest mrtvih u jakoj oluji u Velikoj Britaniji

Najmanje šest osoba je poginulo i nastala je velika šteta od oluje koja je danas pogodila Veliku Britaniju sa udarima vetra od gotovo 200 kilometara na sat, i posle nastavila ka severozapadnoj Evropi.

Stotine letova, vozova i trajekta otkazano je na severozapadu Evrope zbog izrazito jakih vetrova ove oluje koja je pogodila Evropu manje od 48 sati posle oluje Dadli, u kojoj je stradalo pet ljudi.

Udar vetra od 196 kilometara na sat registrovan je na ostrvu Vajt što nikad dosad nije zabeleženo u Engleskoj dok su drugi udari vetra bili jači od 110 na sat, uključujući i kod aerodroma Hitrou.
 
Britanska meteorološka služba pozvala je Britanaca da ostanu kod kuće i izdala najviši, crveni, stepen upozorenja na jugozapadu Engleske, na jugu Velsa i za jugoistok zemlje gde je i London.
Ulice glavnog grada koji je prvi put na ovom nivou uzbune od kad je sistem uspostavljen 2011. bile su neuobičajeno puste, dok je deo krova Arene 02 gde se održavaju koncerti i sportska takmičenja otkinut udarima vetra.
 
Više od 70.000 domaćincatava ostalo je bez struje sredinom dana na jugozapadu Engleske, saopštio je operater elektro mreže. Brojne škole ostale su zatvorene.
 
Saobraćaj na Lamanšu je u prekidu i više od 400 letova otkazano je na britanskim aerodromima, navela je specijalizovana kompanija Cirium.
 
Avion na liniji Bordo-London morao je da se vrati posle dva neuspela pokušaja sletanja na aerodromu Getvik, dok je letelica A380 aviokompanije Katar Ervejs uspela da sleti na Hitrou u trećem pokušaju.
 
U Irskoj je više od 80.000 domaćinstava ostalo bez struje sredinom dana, javila je lokalna mreža ESB.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.