Bajden potpisao zakon koji sprečava prekid finansiranja federalnih službi

Predsednik SAD, Džo Bajden, potpisao je danas zakon donet uz podršku obe partije o produženju finansiranja službi savezne države za tri nedelje.
Bajden potpisao zakon koji sprečava prekid finansiranja federalnih službi
Foto: Pixabay

Time Kongresu daje vremena da postigne dogovor o finansiranju federalnih agencija do kraja fiskalne godine, objavila je Bela kuća.

Senat je tu meru odobrio u četvrtak sa 65 glasova "za" obeju stranaka (svega pet više nego što je potrebno) i uz 27 glasova "protiv", dok je Predstavnički dom Kongresa prošle nedelje lako odobrio taj zakon. 
 
Obe stranke su zaključile da bi prekid u izbornoj godini bio politički štetan, posebno tokom pandemije i konfrontacije sa Rusijom zbog njene moguće invazije na Ukrajinu.
Obe strane se nadaju da će ta kratkoročna mera biti poslednja takva jer pregovarači spremaju kompromisne zakone o finansiranju federalnih službi do 30. septembra. 
 
Otkako je vladina budžetska godina počela 1. oktobra 2021, savezne agencije funkcionišu na nivoima potrošnje odobrenim još u poslednjim nedeljama predsedavanja Donalda Trampa.
 
Novi zakoni o potrošnji biće za obe partije kompromisni, ali će omogućiti Bajdenu i njegovim demokratama koji kontrolišu Kongres, da sprovedu prioritete potrošnje, a opozicionim republikancima da obezbede povećanje rashoda za odbranu što oni žele.
 
Poslednjih decenija Kongres je redovno mesecima kasnio s donošenjem državnog budžeta. Sprečavanje prekida finansiranja federanih službi u poslednji čas je takođe učestalo, ali je uvek neizvesno.

Teme

SAD

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet