Nemačka obustavlja gasovod Severni tok 2

Nemačka je preduzela korake da zaustavi projekat rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2 posle odluke Moskve da prizna proruske separatističke oblasti na istoku Ukrajine.
Nemačka obustavlja gasovod Severni tok 2
Foto: Pixabay
To je danas rekao nemački kancelar Olaf Šolc i dodao da su te mere preduzete kao odgovor na sinoćnji potez Moskve i da je vlada odlučila da "preispita" odobrenje gasovoda, koji još nije počeo sa radom.
Zapad je već počeo da preduzima kaznene korake prema Rusiji zbog priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska.
Ova odluka je značajan potez za nemačku vladu, koja se dugo opirala povlačenju projekta uprkos pritiscima SAD i nekih evropskih zemalja da to učini.
 
Vašington je godinama tvrdio da izgradnja još jednog gasovoda koji dovodi prirodni gas iz Rusije u Nemačku povećava zavisnost Evrope od ruskih isporuka energije.
 
Nemačka gotovo četvrtinu energije dobija od prirodnog gasa što će se narednih godina povećati kada isključe i poslednje tri nuklearne elektrane i postepeno ukinu upotrebu uglja. Otprilike polovina prirodnog gasa koji se koristi u Nemačkoj dolazi iz Rusije.
  • Антун Чупак

    23.02.2022 08:32
    Па шта ће јој гас,прелази на угаљ.Сада ће Саво да премести шатор пред њихов парламент!!!???
  • Ekonomija

    22.02.2022 20:09
    Ovo neće biti dobro, ne samo za EU već i za nas. Pucaju sebi u nogu jer će ovo izazvati nestabilnost, još veću inflaciju i oboriće Evro a to će se preliti i u naše dvorište bez obzira što nismo deo EU. Jedini ko profitira je SAD, toliko su se borili protiv severnog toka 2 i kao da su uspeli. Čim je nestala potražnja za oružjem nakon povlačenja iz Avganistana morali su napraviti novo žarište da američki vojno-industrijski kompleks ne ostane bez provizija.
  • Seljak

    22.02.2022 15:32
    Antikomunizam
    Ponovo sukobi imperijalnih sila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet