Medvedev: Uskoro će Evropa gas plaćati 2.000 evra; Vučić: To bi za nas bila neizdrživa cena

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da će u Evropi gas koštati 2.000 evra zbog obustavljanja sertifikacije "Severnog toka 2".
Medvedev: Uskoro će Evropa gas plaćati 2.000 evra; Vučić: To bi za nas bila neizdrživa cena
Foto: Pixabay
"Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je da se obustavi sertifikacija gasovoda ‘Severni tok 2’. Dobro došli u novi svet u kome će Evropljani plaćati 2.000 evra za hiljadu kubnih metara gasa", napisao je Medvedev na Tviteru. 
 
Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da projekat gasovoda Severni tok 2 ne može da se nastavi u ovim kriznim okolnostima, a Zapad je počeo da preduzima kaznene mere protiv Moskve zbog ukrajinske krize. 

On je rekao da je proces odobravanja gasovoda zaustavljen zbog situacije u Ukrajini i ruskog poteza sa priznanjem separatističkih republika Donjeck i Lugansk. 

Evropska komisija je saopštila da odluka Nemačke o zaustavljanju procesa certifikacije gasovoda neće uticati na snabdevanje Evrope energijom, pošto taj gasovod još ne radi.

"Severni tok 2 još uvek ne funkcioniše, ne snabdeva Evropu energijom. On nije diferenciran izvor energije, taj cevovod je odvojen od postojećeg snabdevača... Dakle, nema promene u odnosu na trenutnu situaciju sa snabdevanjem", rekao je portparol Komisije na redovnom brifingu za novinare.
 
Kijev je pozdravio potez Nemačke, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba ocenio je odluku nemačkog kancelara Olafa Šolca kao moralno, politički i praktično ispravan korak u trenutnim okolnostima.
 
Najveći energetski projekat u Evropi, Severni tok 2, smišljen je da udvostruči količinu gasa koji teče iz Rusije pravo u Nemačku, čime bi se zaobišla tradicionalna tranzitna ruta kroz Ukrajinu, na dnu Baltičkog mora.
 
Vučić: Za nas bi cena od 2.000 evra bila apsolutno neizdrživa
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Monaku, a nakon sastanka sa knezom Albertom II, odgovarajući na pitanja o ukrajinskoj krizi poručio je da je očigledno da velikim zemljama niko ne može ništa, i da u skladu sa tim, mi kao mali treba da se "prikrijemo ispod kamena".
 
"Nadam se uvećanju trgovinske razmene, a najveći značaj je u povezivanju sa partnerima koji utiču na donošenje međunarodnih odluka. Gledaćemo da učinimo sve da kriza bude manja nego u drugim zemljama. A 2.000 dolara gas za nas bi bila apsolutno neizdrživa cena. Nadam se postizanju boljeg dogovora, jer ne znam ko bi u Evropi mogao to da izdrži", rekao je Vučić.
 
Ističe da su vesti loše.
 
"Bezbroj je problema, ali spremamo se i radimo naporno. I večeras ćemo pre odlaska u Španiju da vidimo šta možemo da uradimo i da garantujemo našoj deci sigurnu budućnost", dodao je Vučić.
 
Predsednik ističe da je politika Srbije pitanje vojne neutralnosti, a da naša politika podrazumeva da smo na evropskom putu i da ne odustajemo od tradicionalnih prijateljstava.
 
"Mi smo mala zemlja i ne odlučujemo ni na koji način o sudbini Ukrajine, ali pozivam Zelenskog da osudi stravičnu agresiju koje su nad Srbijom sprovele zemlje NATO, i čim to uradi, rado ću se odazvati pozivu Ukrajine. Svaka zemlja misli da ima pravo od nekog da traži nešto. Sačuvaću Srbiju. Svi misle da je sad vreme da nam lupaju šamare i da nas lupaju u glavu, nije prvi put. Neka oni gledaju svoja posla, a mi smo suviše mali i jedini se držimo veoma principijalno međunarodnog javnog prava. Čim osude stravičnu agresiju u kojoj su stradale hiljade naših ljudi, onda ćemo i mi da reagujemo. Njihovi interesi su različiti od naših", naveo je predsednik.
  • Dijaspora

    23.02.2022 15:42
    Prosečna plata
    Šta je ekonomski
  • Милан

    23.02.2022 07:42
    Платиће и 20 хиљада онај коме је зима. ЛГБТ Нато и Еу војска не може против Руса и још депилирани Хахаха
  • Mark

    23.02.2022 06:44
    ..
    Rusija hoce ostati bez dela prihoda od gasa ali evropa je u problemu.A narodi u evropi nece trpiti da budu bez gasa i eto opet problema evropi.Ne brinem se ni za ruse ni za evropu.Price o racunima i nekim karticama banaka su smesne,kako su placali za vreme hladnog rata?Visoka je to politika za nas obican narod,mi ne mozemo da resimo ni krizu kod nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet