Ekonomista: Podatak da je najskupji kvadrat stana na severu Crne Gore malo verovatan

Ekonomski stručnjak Vasilije Kostić izjavio je da je podatak da je u severnom regionu prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji veća nego cena u Podgorici zbunjujući i malo verovatan.
Ekonomista: Podatak da je najskupji kvadrat stana na severu Crne Gore malo verovatan
Foto: Pixabay
"Moguće je da u izolovanoj transakciji bude tako, ali to nikako ne može biti relevantno, niti referentno. Verovatno da slična mogućnost može biti ostvariva u budućnosti, ali u ovom momentu i na kratak rok je to malo verovatno", kazao je on u izjavi za Betu.
Prema podacima koje je objavio Zavod za statistiku Monstat, najviša prosečna cena metra kvadratnog u novogradnji u četvrtom kvartalu 2021. godine bila je u severnom regionu i iznosila je 1.399 evra.
U istom periodu prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici iznosila je 1.232 evra, u primorskom regionu 1.370 evra. Najniža cena bila je u središnjem regionu i iznosila je 610 evra.
 
Prof. dr Vasilije Kostić, koji je i predsednik Crnogorskog udruženja poslodavaca objašnjava da je cena stanova u novogradnji porasla kao deo opšteg rasta cena - inflacije koja uzroke ima u monetarnom popuštanju u prošlosti nastalom kao posledica potrebe za oporavkom svetske ekonomije, rastu cene energenata, nedovoljnom svetskom produkcijom pogodjenom pandemijom korona virusom i isprekidanim lancima snabdevanja koji su rezultirali i znatnim rastom cene transporta.
 
"Ipak, treba reći i to, ne znači da ovi procesinužnozavrašavaju rastom cena, već je za to potreban i adekvatan nivo platežno sposobne tražnje za šta bi se moglo zaključiti da u ovom momentu postoji u Crnoj Gori, imajući u vidu rast o kome govorimo", kazao je on.
 
Prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu 2021. godine iznosila je 1.161 evra i manja je za 2,8 odsto u odnosu na treći kvartal, dok je za 15,3 odsto veća u odnosu na četvrti kvartal 2020. godine, saopštili su iz Uprave za statistiku Monstat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet