Bajden: Putin je izabrao rat i snosiće posledice, šaljemo nove trupe

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden najavio je danas novu rundu sankcija Rusiji nakon njene vojne operaciji u Ukrajini.
Optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je "izabrao rat" i da će njegova zemlja snositi posledice njegovog delovanja, javlja Asošiejted pres.
Kako je rekao američki predsednik, sankcije su usmerene prema ruskim bankama, biznismena i sektoru visoke tehnologije.
Sjedinjene Države i njihovi saveznici blokiraće imovinu četiri velike ruske banke, uvesti kontrolu izvoza i sankcionisati oligarhe.
 
"Putin je agresor, Putin je izabrao ovaj rat i sada će on i njegova zemlja snositi posledice. Danas ovlašćujem dodatne sankcije, nova ograničenja o izvozu u Rusiju i ovo će koštati rusku ekonomiju. Mi želimo maksimizirati dugotrajni uticaj na Rusiju. SAD nisu u ovome same, mi imamo koaliciju saveznika koji predstavljaju gotovo polovinu svetske ekonomije", naveo je.
 
 
Rekao je da se sastao sa predstavnicima G7 i da će ograničiti sposobnost Rusije da posluje s njihovim valutama, sa dolarima, evrom, jenom… "Ograničićemo njihovu sposobnost da budu konkuretni u 21. veku", uveren je američki predsednik. Rublja je, kako je podsetio, pala na istorijski najniži nivo, a i ruska berza je pala.
 
"Naše trupe nisu, niti će učestvovati u sukobu u Ukrajini, već da brane naše NATO saveznike na istoku", kazao je i dodao da je NATO još više ujedinjen.
 
Rasporedićemo trupe u Nemačkoj i Poljskoj u utorak, u odgovoru na agresivno delovanje Rusije i Belorusije, kaže Bajden. "Ja sam odobrio raspored trupa u Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Rumuniji i Poljskoj, a naši saveznici su takođe pokrenuli akcije i ostatak NATO članica je doprineo svojim sredstvima i svojim trupama kako bismo osigurali svoju kolektivnu odbranu", rekao je.
 
Kaže da je NATO pokrenuo svoj plan akcije. "NATO snage će brzo reagovati kako bi zaštitio naše saveznike na istočnim granicama Evrope. A sada sam odobrio i dodatne trupe koje će biti raspoređene u Nemačkoj, a koje su pre nekoliko sedmica stavljene u stanje pripravnosti", naveo je.
 
On je rekao da koordiniraju ponudu i potražnju energenata, dodajući da znaju da je ovo sve teško ali da će učiniti "sve u svojoj moći da umanji bol koji podnosi američki narod". "Ali na ovu agresiju moramo odgovoriti, jer da ne odgovorimo - kriza će biti veća i u Americi. Amerika zastupa slobodu. I ako Rusija bude našu kritičnu infrastrukturu napala sajber-napadima, mi smo spremni da odgovorimo - već mesecima radimo na osnaživanju naše sajber odbrane", kaže predsednik SAD.
 
Bajden smatra da će ruska propaganda nastojati da "sakrije istinu i predstavi svoj napad kao uspeh", ali, kako dodaje, "istorija je pokazala kako se jako brzo zaposedanje teritorije pretvori u dalekosežne okupacije i mesece - možda i godine građanskih nemira".
 
"Ovo je opasan trenutak za ceo svet. Sada ceo svet vidi ko su Putin i saveznici Kremlja, ovo je čista agresija - Putin želi imperiju i ne bira sredstva, menja granice silom i bira da vodi rat bez razloga, naveo je Bajden i dodao da je to vizija kojoj će se suprotstaviti SAD i sve slobodne države sveta", naveo je predsednik SAD.
  • raca

    25.02.2022 16:44
    Ako
    Ako se ikoga treba čuvati to si ti , otkako si došo na vlast počelo je kuvanje , gori si bre od hitlera
  • Maria

    25.02.2022 13:50
    Uh
    Kad cujem ove amera da spomenu rac demokratija nij mi dobro i ove britance takodje i onda za njima pulini koji im se uvlace fuj
  • Nina

    25.02.2022 11:31
    Pohlepni Amerikanci,zavadi pa vladaj ništa nestekose radom samo otimacinom i silom samo oni bogom dani i svugde guraju nos što je najgore nema gde nisu zasr..li

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet