Jake eksplozije u Kijevu, ima povređenih; Zelenski: Sami branimo svoju državu

Snažne eksplozije odjeknule su jutros rano u centru Kijeva, a vlasti navode da su najmanje tri osobe povređene dan nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, prenose agencije.
Jake eksplozije u Kijevu, ima povređenih; Zelenski: Sami branimo svoju državu
Foto: FoNet/AP
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski objavio je novu video poruku, pozivajući na otpor ruskoj invaziji i kritikujući saveznike Ukrajine.
 
"Jutros branimo svoju zemlju sami. Kao i juče, najmoćnija zemlja na svetu je gledala iz daljine“, rekao je on u video snimku na Fejsbuku, aludirajući na SAD.
 
Ukrajinska vojska je na Fejsbuku navela da je "raketna vatra" bila usmerena na Kijev, navodeći da je protivvazdušna odbrana uništila dva projektila. Vojska je objavila kratak amaterski video koji prikazuje stambenu zgradu u požaru. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe povređene, od kojih jedna teško, kada su delovi projektila pali u naselje na jugoistoku glavnog grada.
CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule najmanje tri eksplozije u Kijevu. Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom delu grada. Nešto više od sat vremena pre toga savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Tviteru da je započeo napad na Kijev krstarećim ili balističkim projektilima. Ukrajinski predsednik rekao je da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Rojters.
 
Zelenski je proglasio u četvrtak uveče opštu mobilizaciju i naveo da je do sada poginulo ukupno 137 ukrajinskih državljana - vojnika i civila.
Srušen avion iznad Kijeva
 
Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski avion iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je.
 
Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mesta.
 
Ukrajincima od 18 do 60 godina zabranjeno napuštanje zemlje
 
Državna granična služba Ukrajine obaveštava da je zbog uvođenja vanrednog stanja u Ukrajini privremeno ograničen odlazak određene kategorije građana iz Ukrajine.
 
"Konkretno, zabranjeno je napuštanje Ukrajine građanima koji imaju između 18 i 60 godina. Ovo je trenutna norma za period vanrednog stanja", navodi se u poruci.
 
Ukrajinsko ostrvo Zminji zauzele ruske snage
 
Malo ukrajinsko ostrvo Sminji u Crnom moru zauzele su ruske snage, saopštila je ukrajinska državna granična služba. Oni su takođe dodali da je tokom granatiranja na ostrvu uništena infrastruktura, a prekinuta je i komunikacija sa graničarima i oružanim snagama na ostrvu.
 
Novinarka N1 je na licu mesta u Kijevu.
 
 
 
Šta znamo do sada?
 
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da nije imao drugu opciju nego da naredi ono što je nazvao "specijalnom operacijom" i dodao da svi prethodni potezi Moskve da promeni bezbednosnu situaciju nisu urodili plodom.
 
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin snosi punu odgovornost za "napad na Ukrajinu i da će se Rusija zbog toga suočiti sa posledicama". Bajden je rekao da ne planira da razgovara sa Vladimirom Putinom. Najavio je mogućnost da budu uvedene sankcije i za Vladimira Putina lično. "To nije blef, to je na stolu", rekao je Bajden. Istakao je da će biti osramoćen svako ko stane uz Rusiju.
 
Lideri EU najoštrije su osudili "ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i ocenjuju da Rusija svojim nezakonitim vojnim akcijama grubo krši međunarodno pravo i principe Povelje UN, i podriva evropsku i globalnu bezbednost i stabilnost". 
 
Ruska vojska preuzela je kontrolu nad teritorijom nuklearne elektrane u Černobilju.
 
U Ukrajini je uvedeno ratno stanje. Više od 105.000 stanovnika iz Donjecka i Luganska evakuisano je u Rusiju od kada je pokrenuta akcija evakuacije iz ovih oblasti na istoku Ukrajine.
 
Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da je Rusija izvela napad krstarećim i balističkim projektilima. Eksplozije su se, kako su javili mediji u Ukrajini, čuli u nekoliko gradova uključujući i Kijev. U Kijevu je uveden policijski čas.
 
Moskva je spremna da pregovara o uslovima predaje Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov. Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, apelovao je na sve strane u sukobu u Ukrajini da učine sve kako bi bile izbegnute civilne žrtve.
 
Sve ruske diplomate evakuisane su iz Kijeva, rečeno je za RIA Novosti iz ambasade Rusije u Ukrajini.
 
Predsednice Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, u saopštenju su osudili, kako su naveli, akcije Rusije.
 
Istakli su da je ovo "mračan trenutak u evropskoj istoriji" i smatraju, kako kažu, Kremlj odgovornim za ono što se dešava i što će se dešavati ubuduće. Kijev je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom.
  • Prigradski

    25.02.2022 12:31
    Bracala,tacno je
    To sto kazes,a ja te pitam-sto nam tad Rusi nisu pomogli ? Ko im je branio 1999? Nego su nam poslali par poslanika iz Dume da nas potpaljuju,a potom prodali za par milijardi $
  • Dečkonja

    25.02.2022 12:17
    @Čeda Jovanović
    "Ne smeta vam sto NATO i ameri unistavaju sta stignu pod znakom demokratije, gde god su krocili posle njih jad i beda!? "

    Evo cela EU okupirana NATO i američkim trupama i sasvim lepo im ide. Imaju visok standard, voze nova kola, rade i žive od svojih plata. Čak i tvoji sunarodnjaci odlaze kod njih u gastarbajtere, toliko je dobro tamo gde je EU i NATO i američke baze.
  • Ma

    25.02.2022 12:04
    Da
    Onaj ko nije komentarisao ovaj rat koji traje od 2014. gde ukrajinska vojska konstantno osam godina granatira i bombarduje istočni deo Ukrajine gde većinom živi ruski narod, taj treba da ćuti i sad. Rat je grozan i uvek nastradaju nedužni, ali NATO i američka propaganda vam je isprala mozak, a ovo vam je najbolji primer jer su im godinama doturali oružje, a sad kad je došlo do ozbiljnijeg konflikta ostavili su Ukrajinu na cedilu. Toliko o evropskim i američkim saveznicima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet