Ruska vojska ušla u Kijev, gađani civilni objekti

Ukrajinski zvaničnici su potvrdili da su ruski operativci ušli u Kijev.
Na snimcima se vidi kako ruski tenkovi prolaze kroz kijevsku četvrt Oblon, severno od centra grada. 

Video snimke su snimili meštani iz svojih domova. BBC je potvrdio da je na snimcima Obolon.

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je na Tviteru da se "neprijatelj" nalazi u okrugu Obolon, oko devet kilometara severno od kijevskog parlamenta u centru grada, preneo je BBC.

Poručili su lokalnom stanovništvu da uzvrate Molotovljevim koktelima, a drugima savetovali da potraže sklonište.
 
"Mirni stanovnici - budite oprezni. Ne izlazite iz kuće", poručilo je ministarstvo.
 
Dopisnici BBC iz Kijeva su nešto ranije javili da su čuli pucnjavu, iako nisu mogli da potvde o čemu se radi u tom  trenutku. Naveli su da čuju i snažne eksplozije.
 
BBC je preneo snimke sa društvenih mreža na kojima se vidi da ruski tenkovi prolaze kroz kijevsku četvrt Oblon, severno od centra grada.
 

Izvršni direktor sajta za istraživačko novinarstvo Bellingcat postavio je ovaj video na Tviter.

Reporterka N1 Ana Mlinarić potvrdila je da su ruske snage pre koji sat ušle u predgrađe grada.

 

U blizini četvrti u kojoj se nalazi kijevska Vlada čula se pucnjava, prenosi Asošiejted pres.
 
Zelenski apeluje: Uvedite strože sankcije Rusiji
 
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na čelnike Evropske unije da uvedu oštrije sankcije Rusiji. Invazija je, kako ističe Zelenski, u punom jeku, a Zapad još uvek nije adekvatno reagovao.
 
Zelenski je i ranije danas kritikovao čelnike Zapada da ne pomažu dovoljno njegovoj zemlji koja se bori sa ruskom agresijom.
 
Zvaničnik: Rusi gađali 33 civilna objekta
Ruske oružane snage su gađale 33 civilna objekta, rekao je zvaničnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.
 
"Rusi kažu da ne gađaju civilne objekte, ali 33 civiline lokacije su pogođene u poslednja 24 sata", kazao je Vadim Denišenko za Rojters.
 
Ministarstvo odbrane Rusije: Izbačeno iz stroja 118 vojnih objekata Ukrajine 
 
Ruska vojska izbacila je iz stroja 118 objekata vojne innfrastrukture Ukrajine, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
 
"Tokom specijalne operacije ruske vojne snage izbacile su iz stroja 118 vojnih objekata, medju njima 11 vojnih aerodroma, 13 komandnih mesta, 14 protivvazdušnih raketnih kompleksa S-300 i Osa, 36 radiolokacionih stanica", rekao je Konašenkov.
 
On je naveo da su desantne snage Rusije preuzele kontrolu nad Černobiljskom atomskom stanicom i da osoblje nastavlja obezbđivanje energetskih blokova i sarkofaga. Takođe je rekao da se prati radioaktivnost.
 
Ukrajinske vlasti su, međutim saopštile da je zabeležena povećana radioaktivnost nuklearke.
 
"Podaci automatizovanog sistema monitoringa radijacije koji su dostupi u on-lajn režimu svedoče o prevazilaženju kontrolnih nivoa doze gama-zračenja u značajnoj količini", navodi se u saopštenju Državne atomske inspekcije Ukrajine.
 
Dodaje se da je nemoguće ustanoviti uzroke promene radijacije zbog okupacije te teritorije.
 
Reporter BBC Pol Adams navodi da su se u Kijevu čula dva klratka rafala iz malokalibarskog oružja. "Nemoguće je znati o čemu se radi, ali se priča da ruski "diverzanti" već deluju po gradu", naveo je on na Tviteru.
 
 
I ukrajinska novinarka Nika Malkozerova napisala je na Tviteru da su se u njenom komšiluku čule eksplozije.
 
Podsetimo, CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule najmanje tri eksplozije u Kijevu. Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom delu grada. Nešto više od sat vremena pre toga savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Tviteru da je započeo napad na Kijev krstarećim ili balističkim projektilima. 
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske trupe zaustavljene u napredovanju u većini pravaca, objavio je Rojters. Zelenski je proglasio u četvrtak uveče opštu mobilizaciju i naveo da je dosad poginulo ukupno 137 ukrajinskih državljana - vojnika i civila.
  • Miša

    25.02.2022 17:00
    "Ukraina", pa "Ukraina". Toliko je svima stalo do te zemlje da ne znaju ni ime da joj napišu. Možda su se načitali literature na stranim jezicima pa zaboravili na srpski pravopis. Možda je važnije da proniču u smisao svetskih zbivanja. Pravopisa se drže samo štreberi a oni, opšte je poznato, ne znaju ništa.
  • Pera

    25.02.2022 14:20
    Projektovani bratoubilački rat pravoslavaca. Stradaju od 1054. godine. "Rusija", Sovjetija, velika je podvala.
  • T

    25.02.2022 14:08
    T
    Koliko bolesnih komentara sam procitao od juce,toje uzasno!!! Manjeg naroda od Srba a zavidnijeg,ljubomornijeg,nacionalistickog...nisam,video!!! Lecite komplekse na tudjoj nesreci,zaista za svaku osudu! Pa Srbi bi trebali prvi da,osude ovaj suludi rat obzirom dasmo,istrebljeni od raznih ratova koje smo uvek gubili sa ogromnim zrtvama!!! Sramota,ogromna!!! Sva sreca sto ovo malo omladine ima razuma i osudjuje ove Ruske zlocine!!! Porucio bih ovim,Rusofilima da idu na Kosovo i tamo neka lece,svoje komplekse ako imaju onu stvar?!!! A verujem da nemaju,niti drze svoju rec jer data rec je dug! A dug treba vratiti! Sramota meje stosam Srbin koji je iz pravoslavlja izasao sa gnusanjem i postao ateista!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.