Savet bezbednosti UN o sazivanju retke hitne specijalne sednice

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi danas da glasa o sazivanju retke hitne specijalne sednice 193-člane Generalne skupštine UN o invaziji Rusije na Ukrajinu.
Ova specijalna sednica bi trebalo da se održi u ponedeljak, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.
Glasanje saveta je proceduralno, tako da ni jedna od pet stalnih članica SB - Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i SAD - ne može da uloži veto, navodi Rojters.
Britanska agencija podseća da je za odluku o sazivanju hitne specijalne sednice Generalne skupštine UN potrebno devet glasova "za" i navodi da diplomate očekuju da će predlog biti usvojen.
 
Od 1950. godine do danas hitne specijalne sednice Generalne skupštine sazivane su samo 10 puta.
 
Ovoga puta predlog o sazivanju hitne sednice usledio je nakon što je Rusija u petak stavila veto na nacrt rezolucije SB UN kojom bi se osudila invazija na Ukrajinu, a Kina, Indija i UAE su bile uzdržane, dok je preostalih 11 članica glasalo "za".
 
Očekuje se da će Generalna skupština glasati o sličnoj rezoluciji, saopštile su diplomate, iako rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće, već samo imaju specifičnu političku težinu.
 
Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju u martu 2014. nakon ruske aneksije Krima i na tom glasanju referendum o statusu Krima proglašen je nevažećim sa 100 glasova "za" i 11 protiv, dvadesetak koji nisu glasali i 58 uzdržanih.
 
SAD i njihovi saveznici traže što je moguće više podrške kako bi pokazali da je Rusija međunarodno izolovana, dodaje Rojters.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet