EU prvi put u istoriji naoružava treću zemlju, zatvara se vazdušni prostor za ruske avione

Evropska unija će zatvoriti svoj vazdušni prostor za ruske avione, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Ona je najavila da će EU finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme Ukrajini. 
 
To znači da će EU, po prvi put u istoriji, finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i druge opreme za treću zemlju koja je u ratnom konfliktu.
Dodala je da će EU nastojati da zabrani rad medija u vlasništvu ruske države u Uniji i da će uvesti sankcije Belorusiji.
"Zatvaramo vazdušni prostor EU za Ruse. Predlažemo zabranu svih letelica u ruskom vlasništvu, ruski registrovanih ili pod ruskom kontrolom. Ove letelice više neće moći da slete, polete ili prelete teritoriju EU. Ovo će se odnositi na svaki avion u vlasništvu, iznajmljivanju ili na drugi način pod kontrolom ruskog pravnog ili fizičkog lica", poručila je Fon der Lajen.
 
Predsednica Evropske komisije dodaje da državne medijski kompanije RT i Sputnjik, kao i njihove podružnice, više neće moći da "šire laži kako bi opravdale Putinov rat i napravile podelu u EU".
 
Ona dodaje da će EU proširiti svoje sankcije i režimu Belorusije za koji ocenjuje da je saučesnik Rusije u "opakom napadu na Ukrajinu".
 
"Udarićemo na Lukašenkov režim novim paketom sankcija. Uvešćemo restriktivne mere protiv njihovih najvažnijih sektora i zaustaviti izvoz proizvoda od mineralnih goriva do duvana, drveta i drvne građe, cementa, gvožđa i čelika", kaže Lajen.
 
Ursula fon der Lajen je ponovila da će novim paketom EU sankcija važne ruske banke biti isključene iz SVIFT sistema, a da će se zabraniti transakcije ruske centralne banke i zamrznuti njena imovina, kao i imovina ruskih oligarha.
  • Nemanja

    28.02.2022 12:57
    @Milan
    Pa realno sve južno od Beograda je čemer i jad sa kojim nemamo ništa zajedničko.
  • Srbin

    28.02.2022 08:31
    @Hell-Bent Flyer
    Svojim znanjem se hvaliti neću kao ti jer to ipak smatram nekom vrstom kompleksa.

    Moje znanje je da me Rusi nisu bombardovali, da mi Rusi nisu odmagali, da su pomogli koliko su mogli kroz celi 18, 19 i 20 vek, da su iste vere i narodnosti kao mi, da nisu licemeri kao demonkratori.

    Isti nikovi koji su pisali da je Ruska vojska 44' 45' ovde pljačkala, palila i silovala sada sa ponosom iznose da je to bila Ukrajinska armija, meni je to dosta kako vi razmišljate, po potrebi valjaju a po potrebi ne.
  • Singer

    28.02.2022 07:42
    Nemoc
    EU umesto da gasi pozar oni dolivaju ulje na vatru salju oruzije da ginu ljudi pravoslavne vere sa obe strane u cemu je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.