Turska menja retoriku i sukob u Ukrajini naziva ratom

Članica NATO Turska promenila je danas državnu retoriku i nazvala ruski napad na Ukrajinu "ratom".
Turska menja retoriku i sukob u Ukrajini naziva ratom
Foto: Pixabay
Zvanična Ankara je ranije obećala da će primeniti delove međunarodnog pakta koji bi potencijalno ograničio tranzit ruskih ratnih brodova iz Mediterana u Crno more.
U izveštaju Rojtersa se podseća da je Kijev apelovao na turske vlasti da blokiraju ulazak ruskih brodova u Crno more iz kojeg je Moskva izvršila upad na južnu obalu Ukrajine.
 
Ipak, najmanje šest ruskih ratnih brodova i podmornica je ovog meseca prošlo kroz teritorijalne vode Turske i uplovilo u Crno more.
U nameri da uravnoteži obaveze prema Zapadu i bliske veze sa Moskvom, Ankara je poslednjih dana ocenjivala da je ruski napad "neprihvatljiv", ali do danas situaciju u Ukrajini nije okarakterisala kao rat.
 
"Nije reč o nekoliko vazdušnih udara, situacija u Ukrajini je zvanično rat. Mi ćemo primeniti odredbe Konvencije iz Montrea", rekao je danas Mevlut Čavušoglu, turski ministar spoljnih poslova.
 
Ova promena retorike omogućava Turskoj da primeni odredbe Konvencije iz Montrea iz 1936. godine koje dozvoljavaju da se ograniči pomorski tranzit kroz moreuz Dardanele i Bosfor tokom ratnog stanja ili ukoliko je Turska bezbednosno ugrožena.
 
Ipak, Čavušoglu je ponovio da Turska ne može da blokira pristup Crnom moru svim ruskim ratnim brodovima zbog klauzule koja izuzima one brodove koji se vraćaju u svoju matičnu bazu.
 
"Ne bi trebalo da bude zloupotrebe ovog izuzeća. Brodovi koji proglase povratak u svoje baze i prolaz kroz moreuz ne bi trebalo da budu uključeni u ratne operacije", rekao je Čavušoglu.
 
Turska ima dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom i svaki preoštar potez prema Moskvi mogao bi da nanese štetu posrnuloj turskoj privredi koja nabavlja energente iz Rusije, truguje sa njom i ima velike prihode od turizma.
  • Lubeničar

    01.03.2022 20:16
    Turski dronovi(kupljeni od Turske) rešavaju Ukrajincima probleme trenutno..Tako da ko zna šta će tu biti.
  • D

    28.02.2022 08:07
    D
    To Turci!
  • Nele

    27.02.2022 20:49
    Svaka čast!
    Iako smo ratovali sa Turskom, veliki respekt gospodinu Erdoganu na pravednom rešenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.