Sutra vanredna sednica Generalne skupštine UN o ruskoj invaziji

Savet bezbednosti UN usvojio je večeras rezoluciju kojom se za sutra zakazuje hitno zasedanje Generalne skupštine UN kako bi se sve članice izjasnile o ruskoj invaziji na Ukrajinu.
Rezoluciju, koju su predložile SAD i Albanija, usvojilo je 11 zemalja. 
 
Rusija je glasala protiv, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Indija su bili uzdržani. Veto nije bio moguć prema važećim propisima UN-a, kada je u pitanja takva vrsta rezolucije.
Na osnovu procedure ustanovljene 1950. godine pod nazivom "Ujedinjenje za održavanje mira", usvojena rezolucija ne može biti predmet veta stalnih članica Saveta bezbednosti, među kojima je Rusija.
 
Rusija je u petak stavila veto na rezoluciju o osudi ruske invazije i pozivu na hitno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine.
Uzimajući u obzir da postoji nedostatak jednoglasnosti stalnih članica, Savet bezbednosti je odlučio da sazove hitnu, vanrednu sednicu Generalne skupštine.
 
Ta vanredna sednica počinje sutra u 10h po lokalnom vremenu (15h GMT). Očekuje se da će trajati najmanje ceo dan.
  • samo kazem

    28.02.2022 07:42
    Osuda bez sankcija
    Rusija ce nesumnjivo biti osudjena na GS UN. SAD su sakupile vec preko 50 potpisa zemalja. To ce biti veliki povratak SAD na scenu u UN, posle Trampa kome su se (skoro) svi smejali.
    Medjutim, GS UN ne moze donositi odluke iz poglavlja VII Povelje UN, koje smo svi dobro zapamtili 90-tih, tako da osim osude nece biti materijalnih posledica...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet