Ruske vlasti blokirale dva nezavisna medija - Dožd i Eho Moskve

Ruske vlasti blokirale su dva nezavisna medija, televiziju Dožd i radio stanicu Eho Moskve u nastojanju da pooštre kontrolu nad informacijama usred invazije na Ukrajinu.
Ruske vlasti blokirale dva nezavisna medija - Dožd i Eho Moskve
Foto: Pixabay
"Tužilaštvo je zatražilo blokiranje pristupa onlajn tv kanalu Dožd i radio stanici Eho Moskve", navela je nezavisna televizija na Tviteru.
Dodala je da su ta dva medija optužena da su prenosila "pozive na ekstremistička i nasilna dela" i da su "svesno objavljivala pogrešne informacije o aktivnostima ruskog vojnog osoblja".
Agencija Frans pres je odmah posle te objave na Tviteru primetila da su sajtovi ta dva medija nedostupni javnosti. To je potvrdio i urednik Eho Moskve Aleksej Venediktov.
 
Dožd, Eho Moskve i list Novaja gazeta istakli su se kao mediji koji se ne pridržavaju retorike Kremlja u izveštavanju o ruskoj invaziji na Ukrajinu, za razliku od velike većine ruskih medija.
 
Ruske vlasti su zabranile medijima da koriste informacije osim one koje pružaju Kremlj, vojska i razna ministarstva. Vlasti invaziju na Ukrajinu predstavljaju kao običnu "specijalnu operaciju" ograničenu na istok te zemlje.
 
Ruski medijski regulator Roskomnadzor naložio je u subotu nacionalnim medijima da iz svog sadržaja uklone svako spominjanje civila koje je ubila ruska vojska u Ukrajini, kao i izraze "invazija", "ofanziva" ili "objava rata". Rusija je od ranije na meti kritika da guši i ometa rad nezavisnih medija i opozicionih pokreta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet