Putin potpisao zakon: Za "lažne vesti o vojsci" do 15 godina zatvora

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim su uvedene teške kazne zatvora za iznošenje "lažnih informacija" o dejstvima vojske u vreme ruske invazije na Ukrajinu.
Izmene, koje je ranije danas usvojila ruska Državna duma, predviđaju takođe kazne za pozive da se uvedu sankcije Rusiji suočenoj sa teškim zapadnim merama zbog napada na Ukrajinu.
Za iznošenje "lažnih informacija o dejstvima Vojske Rusije u vojnim operacijama i disreditaciju vojske" predviđena je kazna do 15 godina zatvora.
 
Ruska Državna duma usvojila je izmene Krivičnog zakona jednoglasno.
Zakon se odnosi na sve građane, a ne samo na profesionalce u informisanju.
 
Cilj je da se ojača represivni arsenal vlasti koje zoštravaju kontrolu nad informacijama u jeku ofanzive na Ukrajinu, blokirajući Fejsbuk i nezavisne medije.
 
Ruske vlasti zabranile su medijima da koriste informacije o Ukrajini koje nisu zvanična saopštenja. Zabranile su upotrebu reči kao što je "rat" i "invazija".
  • Phobos

    05.03.2022 13:47
    pera kojot super gen@ A da li sme neko recimo voleti Švajcarsku ili Švajcarce, iako ne može navesti tri marke automobila švajcarske proizvodnje, niti tri švajcarska tehnička uređaja uključujući usisivače, pegle, veš mašine ili muzičke uređaje što su za vas kriterijumi za ili protiv "filije" prema nekoj državi ili narodu? Izjavom da je "Rusija možda gladna" ste uz ovo prethodno potvrdili vaš nivo neznanja i ostrašćenosti.
  • rusofili

    05.03.2022 09:14
    podsecanje na zakonsku obavezu
    pisacu to svaki dan i po sto puta - identifikujte se u Srbiji kao strani agenti
  • Joca

    05.03.2022 08:47
    Napisao sam ovo mnogo puta, al' hajde još jednom:

    Putin je Vučkov nedosanjani san!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.