Deseti dan rata: Rusija proglasila prekid vatre u dva grada zbog prolaska humanitarnih konvoja

Rusko ministarstvo odbrane proglasilo je zatišje u Ukrajini od 10 sati po moskovskom vremenu, kako bi humanitarni konvoji mogli nesmetano da prođu.

Prekid vatre odnosi se na dva grada - u Mariupolju i Volnovahi.

Civili imaju pet sati da napuste Marijupolj

Civili će moći da napuste opkoljeni ukrajinski lučki grad Marijupolj od 12 do 17 sati u subotu, objavilo je rusko ministarstvo odbrane i poručilo da ruske trupe nastavljaju veliku ofanzivu u Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA.
 
Ministarstvo je potvrdilo da su ruske trupe prekinule vatru i otvorile humanitarne koridore blizu gradova Volnovahu i velike južne luke Marijupolja na Azovskom moru, koji su opkoljeni.
 
Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak rekao je da Volnovahu želi napustiti oko 20.000 civila, a 200.000 želi da izađe iz Marijupolja.
 
Primirje će trajati od 9 do 16 sati po lokalnom vremenu, a evakuacija počinje u 11 sati. Ruta konvoja je od Marijupolja do Zaporožja. Autobusi polaze sa tri lokacije u gradu, a moguće je grad napustiti i privatnim vozilima. Putovanje van naznačene rute je strogo zabranjeno.
 
Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je ruska strana proglasila zatišje, kako bi prošli humanitarni konvoji u Marijupolju i Volnovaki, prenose svetski mediji.
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejem o planovima da se otvore humanitarni koridori koji bi omogućili strancima da napusti Ukrajinu, prenela je agencija RIA pozivajući se na belorusko ministarstvo spoljnih poslova.
 
BBC: Snimljen napad ruskih helikoptera na Marijupolj
 
Dok ruska strana objavljuje da je proglasila prekid vatre u Marijupolju u Ukrajini, na internetu je objavljen snimak dešavanja pre zatišja na kom se vidi napad na taj lučki grad.
 
BBC javlja da je uspeo da utvrdi autentičnost snimka napada helikopterima na grad koji je od četvrtka bio izložen stalnim granatiranjima.
 
 
Tokom noći eksplozije i granatiranja u više gradova
 
Ukrajinski mediji prenose da su se tokom noći čule sirene i eksplozije u više ukrajinskih gradova. Granatiran je grad Sumi na istoku zemlje, koji je opkoljen ruskim trupama, javlja kanal Ukrajina-24.
 
Kijev independent prenosi da su se višestruke eksplozije čule i u Harkovu. Sirene za uzbunu oglasile su se i u prestonici Kijevu, Žitomiru, Samiju i Černjikovu.
 
Šta do sada znamo?
 
Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u deseti dan
 
Rusi su prethodno nastavili da granatiraju gradove širom zemlje. Gradovi na jugu Ukrajine, koji izlaze na Crno more su pod najvećim pritiskom, mada ruske trupe nastavljaju dejstva i sa severa i istoka zemlje. I dalje se ne zna tačan broj civilnih žrtava, ali agencija UN za izbeglice kaže da je više od milion ljudi izbeglo od početka invazije 24. februara.
 
Prvi ukrajinski grad koji je pao u ruke Rusa je Herson, koji se nalazi na ušču Dnjepra u Crno more. Ruski projektili takođe ciljaju prestonicu Kijev i drugi po veličini grad - Harkov. I južni lučki grad Marijupolj je i dalje pod opsadom ruskih snaga, a na udaru je i Odesa.
 
Ruske snage zauzele su i nuklearku Zaporožje, najveću u Evropi, posle granatiranja koje se dogodilo u petak. Rusija je odbacila tvrdnje da je napala nuklearku i optužila ukrajinsku stranu za sabotažu. Taj događaj je alarmirao svetsku javnost, pa je noćas stigla i osuda iz SB UN, gde su američki predstavnici naveli da je umalo izbegnuta katastrofa.
 
I druga nuklearka Černobilj, koja više ne radi, jer je bila poprište svetske nuklearne katastrofe 1986. godine, takođe je pod ruskom kontrolom.
 
Dok EU i SAD nastavljaju da nameću sankcije Rusiji, usmerene na banke Vladimira Putina i njegovo neposredno okruženje, iz Ukrajine stižu osude i nezadovoljstvo zbog odluka NATO. Naime, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski izrazio je žaljenje zbog "namerne" odluke NATO da ne uvede zonu zabrane leta iznad Ukrajine u jeku ruske invazije.
  • Moreeee!

    05.03.2022 13:09
    Z@
    .ebalo te pravoslavlje, ako je ovo nacin da se postigne!
    Ovo je sramota za covecanstvo, a jos vise za pravoslavnu crkvu, koja cuti kao puvanjak na ovaj masakr "bratskog" naroda!
    Posle se neko pita zasto su svi pi egli od Rusije, kao od djavola!
  • @Pedja

    05.03.2022 12:20
    'Ruska vojska bruka i sramota, tenkovima nestaje goriva, oprema zastarela, vojnici dezertiraju. Kolona od 30km stoji, ej! U sukobu sa NATO-om bi bili samo preorani. Rusija kao i SSSR, velika buka i galama, ispod nista. Da, imaju nesto ovakvoh ili onakvih raketa, ali to je kesa.'
    Mislim da si upravo opisao NATO

  • Z

    05.03.2022 11:53
    Bitka za pravoslavlje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet