Bivša austrijska ministarka u zatvoru posle korupcionaškog skandala

Bivša austrijska ministarka, ključna ličnost u korupcionaškom skandalu koji je doveo do pada kancelara Sebastijana Kurca, pritvorena je, saoptštile su austrijske sudske vlasti.
Bivša ministarka za porodicu Sofi Karmasin, članica konzervativne OVP partije, privedena je "da se spreče novi prestupi", rekla je za Frans pres portparolka regionalnog krivičnog suda u Beču.
Karmasin je umešana u skandal koji je doveo do ostavke Kurca sa mesta kancelara u oktobru. On je zatim u decembru objavio da se povlači iz političkog života, sa 35 godina.
Skandal je izbio u oktobru kada je sud ispitivao okruženje kancelara i ministra finansija u okviru istrage o delovanju bliskih Kurcovih saradnika koji su osumnjičeni da koriste javna sredstva za plaćanje anketa koje su zatim falsifikovane da poboljšaju imidž bivšeg lidera.
 
Tužilaštvo je takođe smatralo da je u zamenu za povoljne ankete i izveštaje za Kurca, moćna medijska grupa Austrija nagrađena kupovinom unosnih reklama.
 
U toj aferi, Karmasin koja je ranije radila za institut za sprovođenje anketa, navodno je naručivala sporne ankete od bivšeg kolege i dobijala mito, prema optužnici.
 
Pad Sebastijana Kurca je bio spektakularan, on je jedno vreme bio nazvan "čudom" evropskih konzervativaca kada je sa 31 godinom postao najmlađi demokratski izabran vođa 2017. godine.
 
Prema više austrijskih medija, Kurc je našao posao u kompaniji konzervativnog milijardera Petera Tila, gde će biti zadužen za svetsku strategiju.
  • Hm

    05.03.2022 17:25
    Hvatamo beleške.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.