Zaustavljena evakuacija iz Mariupolja, Zelenski tvrdi da je Rusija pokrenula kontranapad na Harkov

Evakuacija stanovnika Mariupolja odložena je zbog višestrukog ruskog kršenja primirja, saopštila je danas tamošnja gradska vlast.

S druge strane Moskva tvrdi da je poštovala primirje i optužila ukrajinske "nacionaliste" da sprečavaju civile da napuste opkoljene gradove, kao što je Mariupolj, i da koriste primirje za konsolidaciju svoje odbrane.

Međunarodni Crveni krst saopštio je tokom popodneva da, prema informacijama kojima raspolažu, danas neće biti evakuacije civila. 

Zauzimanje Mariupolja, strateške ukrajinske luke sa oko 450.000 stanovnika, koji se nalazi na Azovskom moru, predstavljalo bi prekretnicu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, ocenjuje Frans pres.
 
To bi omogućilo spajanje ruskih snaga koje dolaze sa aneksiranog Krima, koje su već zauzele ključne luke Berdjansk i Herson, i separatističkih i ruskih trupa u Donbasu.
 
Ruske snage približavaju se Kijevu, nailazeći na otpor i poremeno bombardujući stambene zgrade, posebno u Černigujevu, 150 kilometara severno od glavnog grada, gde je poslednjih dana ubijeno na desetine civila, navodi AFP.
 
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je ranije danas da su ukrajinske snage pokrenule kontranapad na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini sa 1,4 miliona stanovnika, koji je poprište najintenzivnijeg bombardovanja od početka rata.
 
Ruska vojska, koja nastavlja da granatira okolinu Kijeva, posebno na severozapadu i istoku, u petak je zauzela nuklearnu elektranu Zaporožje.
 
Ukrajinske snage drže ključne gradove u centralnom i jugoistočnom delu države, dok Rusi pokušavaju da blokiraju i zadrže opkoljene Harkov, Nikolajev, Černihiv i Sumi, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 
 
"Nanosimo gubitke okupatoru koje nije mogao da vidi ni u najgoroj noćnoj mori", rekao je Zelenski.
On je naveo da je 10.000 ruskih vojnika ubijeno u 10 dana rata, dodajkući da se ne može potvrditi jer ruska vojska ne objavljuje redovno informacije o svojim žrtvama i samo je jednom, u sredu, otkrila da je broj poginulih 500.
 
Zelenski je rekao da su u pitanju momci starosti 18 ili 20 godina kojima nije ni objašnjeno za šta se bore.
  • Svesna

    05.03.2022 19:39
    Zelenski optužuje Ruse da krše primirje, a ukrajinska vojska krenula u kontranapad? Ako je dogovoren prekid vatre, onda ga moraju poštovati obe strane. Komičar -"Pinokio"!
  • Uroš

    05.03.2022 18:47
    Nit glumac nit političar
    Žrtvovao je narod i razaranje da bi glumio velikog predsednika. Ne shvata da je pion USA iskorišćen za njihovo preuzimanje Evrope posle Merkelove. Umesto da se ugledao na Finsku i koristio obe strane, sad će izgubiti pola države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet