EU počela razmatranje kandidatura Ukrajine, Gruzije i Moldavije

Evropska unija počela je danas proceduru razmatranja zahteva za članstvo Ukrajine, Gruzije i Moldavije, saopštilo je francusko predsedništvo Evropskog saveta.
EU počela razmatranje kandidatura Ukrajine, Gruzije i Moldavije
Foto: Pixabay
Te tri zemlje podnele su kandidaturu za članstvo posle početka ruske invazije na Ukrajinu. 
 
Evropska komisija treba da izrazi svoje zvanično mišljenje i evropska dvadesetsedmorica treba zatim da odluče da li će dati status kandidata za članstvo tražiocima. Dobijanjem statusa kandidata otvaraju se dugi i kompleksni pregovori.
Evropskoj komisiji je trebalo dve godine da da svoje mišljenje posle zahteva za članstvo Rumunije.
 
Predstavnici zemalja članica u Briselu postigli su sporazum da pozovu Evropsku komisiju da iznese svoje mišljenje o svakom od zahteva za članstvo u EU te tri zemlje, navelo je francusko predsedništvo na Tviteru.
Pisana procedura pokrenuta je danas da zemlje članice odobre nacrte pisma u kome se traži mišljenje Komisije, dodaje se u poruci.
 
Više zemalja članica podržalo je zahteve te tri zemlje, ali procedura je duga i za pristupanje je potrebno odobrenje svih članica. 
 
"Razgovaraćemo o zahtevu za prijem Ukrajinaca narednih dana", rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u poruci na tviteru posle novog razgovora sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.
 
Zelenski je zatražiio od Evropljana da "bez odlaganja" prime njegovu zemlju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet