Zelenski spreman na pregovore oko Krima i Donbasa, ali ne i na ultimatume

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je spreman na dijalog sa Rusijom oko statusa Krima, kao i samoproglašenih republika Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR).
Zelenski spreman na pregovore oko Krima i Donbasa, ali ne i na ultimatume
Foto: FoNet/AP
Kremlj je juče rekao da je spreman da obustavi vojnu operaciju ukoliko Kijev prizna nezavisnost DNR i LNR i odbaci ulazak u "bilo kakav blok".
Zelenski je u intervjuu za ABC rekao da niko osim ruskih vlasti nije priznao nezavisnost tih "pseudorepublika".
"Ali, možemo da razmotrimo i nađemo kompromis oko toga kako će okupirane teritorije i te republike postojati. Šta je za mene važno – kako će tamo živeti ljudi koji žele da budu deo Ukrajine", rekao je Zelenski.
 
Pri tom je naglasio da Ukrajina "nije spremna na ultimatume", dodajući da predsednik Rusije Vladimir Putin "mora da počne da razgovara, da započne dijalog".
 
Zelenski je kazao da nije spreman na kapitulaciju, jer je izabrani predsednik.
 
Rusija i Ukrajina postigle dogovor o koridoru za evakuaciju 
 
Bezbedni koridori za evakuaciju civila ugroženih ruskim napadima u Ukrajini, mogli bi da budu otvoreni danas, rekli su zvaničnici obe strane, iako su propali prethodni napori da se uspostave rute za evakuaciju zbog napada.
 
 
Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da su se obe strane složile sa prekidom vatre od 9 do 21 časova za evakuaciju civila iz istočnog grada Sumi.
 
Prvi konvoj sa evakuisanim civilima u autobusima ili privatnim automobilima treba da krene u 10 časova u jednom pravcu prema ukrajinskom gradu Poltavi. Ona je rekla da se rusko Ministarstvo odbrane složilo s tim u pismu  Crvenom krstu. Među onima koji se evakuišu iz Sumija su strani studenti iz Indije i Kine, a koridor će se koristiti i za dopremanje humanitarne pomoći u Sumi.
 
Vereščuk je rekla da su ruski predlozi da se civili evakuišu u Rusiju i Belorusiju neprihvatljivi, ali nije govorila ni o mogućnosti evakuacije Ukrajinaca prema zapadnoj Ukrajini.
  • 33

    09.03.2022 13:20
    @Za Rodinu
    psiholog te ceka
  • Za Rodinu

    09.03.2022 01:01
    slava slava
    nacisti, dosao vam je kraj. Ocigledno niste jos svesni sta se dogadja. Kome jos nije jasno sta se dogadja u nacistickoj ukrajini od 2014te, sada ima priliku da gleda uzivo kako se jedna drzava denacifikuje. Rusi imaju ogromno iskustvo u tome, sve ce to biti kako valja i dolikuje, sadasnja ukrajina ce postati predivni deo Ruske Federacije a njeni žitelji ce biti proruski orijentisani...ili ih neće biti.
    Evropska boranija, totalno nesposobna po svim poljima i frontovima, misli da ce ih usa braniti kada se zapuca?
  • Dani

    08.03.2022 19:36
    E budaletino jedna,naseo si na Americku prevaru.Zasto te sad Amerika ne brani?Nece,tebe su stavili na vlast kao dvorsku ludu,sjebace celu Ukrajinu,izginuce narod i opet ce biti kako se velike sile dogovore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.