Sanaderu ukinuta presuda za ratno profiterstvo, sledi novi postupak

Vrhovni sud Hrvatske ukinuo je prvostepenu presudu bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo banka, objavljeno je danas.
Sanaderu ukinuta presuda za ratno profiterstvo, sledi novi postupak
Foto: Pixabay
Sud je u saopštenju naveo da je prihvatio Sanaderovu žalbu na prvostepenu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je krajem 2018. nepravosnažno osuđen na dve i po godine zatvora, pa će se postupak ponoviti.

Tužilaštvo u aferi Hypo banka tereti bivšeg premijera da je kao zamenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. uzeo proviziju u visini od 3,6 miliona kuna (478.000 evra) pošto je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava.

Sanader je osuđen i za ratno profiterstvo, jer se sve događalo u vreme rata u Hrvatskoj.
 
Sud u Zagrebu ga je u ponovljenom suđenju proglasio krivim u oktobru 2018. uz zaključak da je takvim ponašanjem doprineo destrukciji sistema i ugleda države i iskoristio ratno stanje za lično bogaćenje.
 
Prvu osudjujuću presudu, koja je izrečena u spojenom postupku za primanje mita u slučaju Ina-MOL, poništio je Ustavni sud 2014.
 
Poslednju prvostepenu presudu Vrhovni sud je, kako se navodi u saopštenju, ukinuo uz ocenu da je prvostepeni sud propustio da na pravilan način utvrdi na koji način je postupanje optuženog imalo štetnog uticaja na materijalne uslove života stanovništva u ratu i privrednog potencijala države.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet