Četrnaesti dan rata u Ukrajini: Koridori za izbeglice, u napadu na Sumi poginule 22 osobe

Četrnaesti je dan ruske invazije na Ukrajinu. Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk potvrdila je otvaranje humanitarnih koridora i prekid vatre na više ruta.
Četrnaesti dan rata u Ukrajini: Koridori za izbeglice, u napadu na Sumi poginule 22 osobe
Foto: FoNet/AP
Prema rečima zamenika šefa kabineta predsednika Ukrajine, iz Sumija je evakuisano 5.000 ljudi, prenosi CNN. U vazdušnom napadu ruskih snaga na taj grad ubijene su 22 osobe, među kojima je troje dece.
 
"Od 10 časova po lokalnom vremenu objavljuje se prekid vatre na sledećim rutama: Energodar-Zaporožje, Sumi-Poltava, Izjum-Lozova, Mariupolj-Zaporožje, Volnovaha-Pokrovsk, Vorzelj, Borodjanka, Buča, Irpenj, Gostomelj (Kijevska oblast) - Kijev", saopštila je ukrajinska vicepremijerka.
 
Kaže da je Ukrajina dobila od Ruske Federacije poruku o koordinaciji ruta koje su ranije predložene, o čemu je obavešten i Crveni krst. Ističe da je ukrajinska vojska pristala da se objavi prekid vatre od 10 do 22 po lokalnom vremenu.
 
Šef ruskog centra za odbranu Mihail Mizincev rekao je da će ruske snage "poštovati režim prekida vatre" danas od 10 sati ujutro po moskovskom vremenu, odnosno osam sati po srednjoevropskom vremenu, kako bi osigurale siguran prolaz za civile koji žele da napuste Kijev, Černihov, Sumi, Harkov i Mariupolj.
Ostalo je nejasno hoće li predložene rute prolaziti kroz Rusiju i Belorusiju, čemu se ukrajinska vlada ranije protivila, navodi Rojters.
Civili su se iz opkoljenog Sumija, na istoku Ukrajine, počeli da odlaze još juče nakon što je otvoren humanitarni korodor, prvi put od početka ruske invazije.
 
Više hiljada izbeglica stiglo je iz Sumija u Poltavu u utorak, a ljudi pokušavaju da izađu i iz kijevskog predgrađa Irpin.
 
Ukrajina je ranije optužila ruske snage za granatiranje rute za evakuaciju iz Mariupolja, primorskog grada na na jugu zemlje. Procene su da je do sada Ukrajinu napustilo više od dva miliona ljudi. 
 
Ukrajinska protivvazduhoplovna odbrana ostvarila je "znatan uspeh" protiv ruskih borbenih letelica, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine sastaće se u Turskoj
 
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sastaće se u Turskoj, potvrdilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova, prenosi BBC. To će biti prvi sastanak njih dvojice otkad je počeka ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.
 
Lavrov će doleteti na internacionalni diplomatski forum u Antaliji, a njegov "kontakt" sa Kulebom je planiran da se održi tamo, citirale su RIA Novosti portparolku ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu.
 
Sastanak je predložio turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je predložio trilateralni format – da za stolom budu Kuleba, Lavrov i on. Za sada je najavljeno da će se sastanak održati 10. marta, dok se diplomatski forum održava 11.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.