Černobilj bez struje, ne zna se koliki je nivo radijacije

Električno napajanje nuklearne centrale Černobilj i njene bezbednosne opreme potpuno je prekinuto zbog ruskih vojnih dejstava, javio je danas ukrajinski operater Ukrenergo.
Černobilj bez struje, ne zna se koliki je nivo radijacije
Foto: Pixabay

"Zbog vojnih akcija ruskih okupatora nuklearna elektrana u Černobilju u potpunosti je isključena iz električne mreže. Nuklearna stanica nema napajanje. Vojne akcije su u toku, tako da nema mogućnosti za obnovu vodova", rekao je Ukrenergo, a prenosi Interfax-Ukraine.

Ukrajinske vlasti ne znaju koliki je nivo radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilju, jer nemaju informacije o tome šta se tamo dešava otkako su je zauzele ruske trupe, izjavio je ministar energetike Herman Haluščenko.

Ukrajinski zvaničnici kažu da ne znaju koliki je nivo radijacije u Černobilju, nakon što su ga ruske snage zauzele ranije tokom invazije, navodi Sky News, a prenosi N1 Hrvatska.
Ukrajinska državna nuklearna kompanija "Energoatom" je upozorila da bi radioaktivne supstance mogle biti oslobođene iz elektrane u Černobilju jer nije u stanju da hladi istrošeno nuklearno gorivo nakon što joj je prekinuto napajanje električnom energijom.
 
"Radovi na popravci konekcije i vraćanju struje u elektranu nisu bili mogući jer su borbe u toku", navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi agencija Rojters.
 
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je prekinut daljinski prenos podataka iz sistema za praćenje bezbednosti ukrajinske nuklearne elektrane u Černobilju. 
 
Herman Haluščenko je istakao i da Ukrajina nema kontrolu ni nad dešavanjima u nuklearnoj elektrani Zaporožje, gde je, kako kaže, stacionirano 400 ruskih vojnika.
 
Jutros je predstavnik Ruske garde saopštio da se zaporoška nuklearna elektrana nalazi u potpunosti pod kontrolom Ruske garde i da svi zaposleni u stanici rade normalno, preneo je Sputnjik. 
 
Ove informacije na svom Tviteru prosledila je i Državna služba za posebne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine. Nuklearna elektrana Černobilj, gde se dogodila najteža civilna nuklearna katastrofa 1986, potpuno je "otkačena od električne mreže zbog vojnih akcija ruskog okupatora. Lokacija "nema više napajanje strujom", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.
 
Centrala Černobilj koja se nalazi u izdvojenoj zoni, ima ugašene reaktore i postavke za zaštitu radioaktivnog otpada. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nije odmah reagovala na ovu objavu. 
 
Agencija je nešto ranije danas javila da je prekinut prenos podataka na daljinu o sistemima kontrole centrale. To su kamere i druga sredstva koje je ona postavila u okviru misije mirnodopskog nadzora nuklearnih programa u svetu. 
 
Više od 200 tehničara i čuvara blokirano je u centrali i rade 13 uzastopnih dana pod ruskim nadzorom. IAEA je tražla od Rusije da im dozvoli da im stigne smena i da imaju odmore i fiksno radno vreme što je neophodno za bezbedno održavanje centrale.
  • Sima S

    09.03.2022 17:07
    Sjaj u tami
    A šta će im struja kad tamo sve sija u mraku još od 1986.
  • Petrovaradin

    09.03.2022 16:53
    @V
    Kad se piše komentar, mozak se koristi samo za kepču?
  • Jovica

    09.03.2022 16:15
    -
    (Pritiska AZ-5 uprkos svemu)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.