Stručnjak za vojnu avijaciju o eksploziji u Zagrebu: Bespilotna letelica ili avion iz Ukrajine?

Neidentifikovana leteći objekat koji se srušio u Zagrebu na Jarunu u četvrtak posle 23 sata mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Strizh. To je zaključak Tajlera Rogovaja, stručnjaka za vojnu avijaciju.
Rogovaj je, prenosi Index, detaljno proučio fotografije ostataka letelice iz Zagreba i zaključio kako se gotovo sigurno radi o dronu. I da priča bude još bizarnija, smatra da je ta letelica u Hrvatsku stigla iz Ukrajine, nakon što se pokvarila.
"Čvrsto verujemo da se radi o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa. Ozbiljno se pokvario, preleteo celu Mađarsku, da bi se na kraju srušio u Zagrebu. Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svetu koriste dron Tu-141", napisao je pomenuti stručnjak.
Zbunjujuće i alarmatno je da je letelica došla do Zagreba. Rogovej je objasnio i kako je došao do tog zaključka.
 
"Jedno krilo je ostalo netaknuto što nam je omogućilo da uporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno da letelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Pre samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini", dodao je on.
 
Rogovaj dodaje da je letelica koja se srušila više krstareća raketa, nego tradicionalna bespilotna letelica.
 
"Prilično fascinantnoj iz sovjetske ere. Međutim, Ukrajinci su je unapredili tokom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unapred odredi i služi za skupljanje obaveštajnih podataka i snimanje", napisao je ovaj stručnjak.
 
Sleće pomoću padobrana, a zagrebačka policija potvrdila je da je na mestu pada pronašla dva padobrana.
  • haha

    11.03.2022 11:11
    Kako dva padobrana kada ima samo jedan?
  • ns

    11.03.2022 10:19
    Bezbedno i ovo NATO nebo kada im kroz dve države članice neprimetno prođe sovjetska gvožđurija.
  • Losmi

    11.03.2022 10:08
    ...
    @S
    Verujem da su i oni znali da može da se pokvari i završi u rukama neprijatelja, tako da postoji mogućnost da ima eksploziv unutra zbog samodestrukcije, da ne bi niko mogao da je učita, samim tim ako nestane goriva će da eksplodira.
    Druga stvar je da možda nije uopšte ostala bez goriva, nego je izgubila signal i srušila se, već je konstatovano da je bila u kvaru, tako da se možda srušila zbog nečeg drugog, a imala je goriva u sebi, ko će ga znati, mi sigurno ne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.

VIDEO: Tuča u gruzijskom parlamentu

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona o transparentnosti stranog uticaja, jedan od opozicionih poslanika napao je predstavnika vladajuće partije.

Izraelska vojska tvrdi da se taoci drže u Rafi

Izraelska vojska saopštila je večeras da se taoci oteti tokom napada palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra drže u Rafi, na jugu pojasa Gaze, gde Izrael želi da pokrene vojnu ofanzivu.