Rusija i Ukrajina o padu letelice u Hrvatskoj: "Nije naša"; NATO više skriva nego što otkriva

Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj saopštila je da ruske snage još od raspada Sovjetskog Saveza ne koriste tip letelice koja se u četvrtak uveče srušio u Zagrebu.
Prethodno je savetnik ministra odbrane Ukrajine Markijan Lubkjivski izjavio za Jutarnji list da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska.
 
On je naveo i da se očekuje zvanično saopštenje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova u saradnji sa štabom ukrajinske vojske. Takođe, zamolio je hrvatske partnere da sprovedu istragu da bi se otkrilo kome letelica pripada i kako je mogla da se nađe iznad Zagreba.
Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj navela je da se o srušenom dronu upoznalo iz hrvatskih medija, koji su naveli da "eksperti sprovode istraživanje oko ove situacije".
 
"Dakle, sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjaci, te Ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj, jer je taj dron bio proizveden na teritoriji Ukrajine. Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991, odnosno od raspada Sovjetskog Saveza", navodi se u njihovom saopštenju. 
Hrvatski premijer Andrej Plenković je prethodno izjavio da je letelica ruske proizvodnje, ali da se ne zna da li je bila u posedu ruske ili ukrajinske vojske. 
 
Letelica je stigla iz Ukrajine, preletela je Rumuniju i Mađarsku, da bi se na kraju srušila u glavnom gradu Hrvatske. 
 
Kako piše Večernji list, šest sati nakon što su postavili pitanja, iz sedišta NATO-a u Briselu, stigla je prva reakcija. Kako piše ovaj medije, reakcija je vrlo štura i "sročena tako da više skriva nego što otkriva".
 
"NATO-ova integrisana vazdušna i raketna odbrana pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident", poručeno je iz NATO-a. 
  • Area 51

    12.03.2022 02:46
    Mah
    Svemirci, svemirci..... Svemirci su krivi za sve!

    Danas na poslu sam lupio, a ispašće da sam bio u pravu. Da nisu možda IZvanzemaljci?! Msm, kad su mogli da spreče da Rusi bace nuklearku na Amere..... A ne bi me iznenadilo i da je samo loša navigacija u pitanju, jer postoji i u Ukrajini Jarun.....
  • 49

    11.03.2022 17:39
    Ratne igre
    Ovo je mogla da organizuje bilo koja strana, uključujući i NATO. Sreća je da niko nije stradao.
  • Kohoutek II

    11.03.2022 17:14
    vrtićski
    ko mala deca kad svi viču "nisam ja"
    a nisu daleko od tog uzrasta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.