SAD ukidaju povlašćeni trgovinski status Rusije

Američki predsednik Džozef Bajden objavio je danas da će SAD ukinuti povlašćeni trgovinski status Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu i da će zabraniti uvoz ruskih morskih plodova, alkohola i dijam
Velika promena, kojom se Rusiji ukida status "najpovlašćenije nacije" u trgovini, sprovodi se u koordinaciji sa Evropskom unijom i članicama Grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7).
 
"Slobodni svet se okuplja da bi se suprotstavio (predsedniku Rusije Vladimiru) Putinu", rekao je Bajden u Beloj kući.
Ukidanje statusa najpovlašćenije nacije Rusiji omogućilo bi SAD i njihovim saveznicima da uvedu veće carine na uvoz nekih ruskih proizvoda i da time povećaju izolaciju ruske ekonomije.
 
Promena je usledila posle sve većeg pritiska obe američke velike stranke da budu ukinuti "stalni normalni trgovinski odnosi" sa Rusijom.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izvršio je prethodnog vikenda pritisak na SAD i njihove saveznike da preduzmu akciju protiv Rusije. Bajden je pre nekoliko dana zabranio uvoz ruske nafte i gasa.
 
Ovonedeljni američki potezi predstavljaju najnovije u nizu sankcija koje su ugrozile rusku ekonomiju i znak da će SAD i njihovi saveznici nastaviti da koriste finansijsku moć da uzvrate Putinu zbog napada na Ukrajinu.
 
Među drugim merama protiv Rusije su zamrzavanje imovine centralne banke u Moskvi, ograničenja izvoza i sankcije protiv ruskih oligarha i članova njihovih porodica.
 
Ta finansijska sredstva su doprinela velikom padu ruske rublje koja je prošlog meseca izgubila 76 odsto vrednosti u odnosu na američki dolar. Pad rublje je izazvao destruktivnu inflaciju koja bi mogla da ugrozi Putinovu sposobnost da vodi duži rat u Ukrajini.
 
Ovonedeljne sankcije na uvoz ruske nafte, gasa i uglja eliminisale su oko 60 odsto američkog uvoza iz Rusije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.