Pronađena crna kutija iz letelice koja se srušila u Zagrebu, moguće da je nosila eksploziv

Načelnik odeljenja vojne policije u Generalštabu hrvatske vojske Vlado Kovačević izjavio je da je danas posle podne iz olupine bespilotne letelice izvučena crna kutija.

Kutija je delimično oštećena, a Kovačević je kazao da deo fragmenata upućuje na mogućnost da je letelica nosila eksplozivnu napravu, prenela je agencija Hina.

"Pristupili smo radnjama, ali vrlo oprezno, kao da smo išli da operišemo oko. Imali smo prepreke - električni kabel neposredno u blizini, veliko stablo čije su koreni bili duboko u zemlji paralelno uz letelicu, a osim toga bila je i pretpostavka da može biti eksplozivna naprava još uvek u trupu letelice. Najbitnije je - izvukli smo i došli do bezbednosne kutije, takozvane crne kutije", rekao je Kovačević u dnevniku HRT-a.

Veštačenjem će se, kako je rekao, doći do dela podataka.
 
"Možemo pretpostaviti da je letelica nosila eksplozivnu napravu, jedan deo fragmenata ukazuje na to, ali sve ćemo to tek videti", naveo je Kovačević pojasnivši da se, kada je letelica špijunske ili obaveštajne namene, eksploziv ne koristi, tako da je po svemu sudeći letelica bila s drugom namenom.
 
Bespilotna letelica "Striž Tupoljev 141" proizvedena u SSSR, široka 14 metara i teška šest tona, srušila se u četvrtak uveče u neposrednoj blizini zagrebačkog studentskog doma "Stjepan Radić" u kojem je oko 4.500 studenata. Nije bilo povredjenih, ali je oštećeno 40-tak automobila.
  • Aleksandar

    13.03.2022 10:21
    Dobro se nasmejah
    Crne kutije u vojnim letilicama - projektilima starim 40 godina.WTF!!!
    Verovatno su roza boje da bi se razlikovale od narandžastih kutija iz civilnih letilica. A tek pokvaren ili ugašen transponder u projektilu, pa komšije nisu mogle da ga uoče.
    Ubedljivo najgora stvar je plasiranje informacija nivoa IQ 20, koje prosečni površni čitač sa lakoćom guta.
  • Toma

    13.03.2022 07:56
    expl
    Za samouništenje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.