Bela kuća: NATO će odgovoriti punom snagom ako Rusija pogodi zemlju članicu alijanse

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan rekao je da će se Rusija suočiti sa odgovorom NATO ukoliko neki njeni napadi u Ukrajini pređu granicu i pogode zemlje članice Alijanse.
Bela kuća: NATO će odgovoriti punom snagom ako Rusija pogodi zemlju članicu alijanse
Foto: Pixabay

Ruski projektili pogodili su danas bazu za vojnu obuku blizu ukrajinske zapadne granice sa Poljskom, članicom NATO, kada je ubijeno 35 ljudi. 

Salivan je rekao danas za Si-Bi-Es Njus (CBS News) da je predsednik SAD Džo Bajden više puta jasno rekao da će SAD raditi sa svojim saveznicima da brani svaki pedalj NATO teritorije i da to "znači svaki pedalj".

Salivan je rekao da vojni napad na NATO teritoriju doveo do pozivanje na član pet koji zahteva da druge zemlje članice Alijanse priteknu u pomoć napadnute zemlje.
 
"Upotrebićemo punu snagu NATO saveza u odgovoru", rekao je Salivan.
 
On je rekao da bi Alijansa odgovorila čak i ako bi pucnji Rusije koji su pogodili NATO teritoriju bili slučajni.
 
Najmanje 35 osoba je poginulo i 134 je ranjeno u udarima ruskih snaga na vojni kompleks nedaleko od Lavova na zapadu Ukrajine, saopštio je danas novi bilans napada guverner regionalnih vojnih vlasti Maksim Kozicki.
 
Centar za vojnu obuku se nalazi 30 kilometara severozapadno od grada Lavova i 35 kilometara od granice Ukrajine sa Poljskom.
  • Zemlja čudesa

    13.03.2022 22:18
    @Ina
    Moguće, ali se neće voditi konvencionalnim oružjem tako da smo u toj varijanti svi pokojni... Misliš da su Rusi 60 godina ulagali u razvoj nuklearnog oružja i raketa da bi im stajale u špajzu?
  • Milojko

    13.03.2022 19:47
    nata
    Nema nata, pardon nato, onu mušku stvar za bilo šta osim blebetanja. Zato i jeste nata.
  • Ina

    13.03.2022 18:16
    Nato bi zbrisao putinovce ,ako bi se rat vodio konvecionalnim naoruzanjem ,za par dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.