Evropska unija uvela sankcije Romanu Abramoviču

Evropska unija je uvela sankcije vlasniku engleskog fudbalskog kluba Čelsi, ruskom oligarhu Romanu Abramoviču, u okviru novog paketa kaznenih mera protiv Rusije.
Evropska unija uvela sankcije Romanu Abramoviču
Foto: Pixabay
EU je dodala 55-godišnjeg Abramoviča na ažuriranu listu pojedinaca kojima se zamrzava imovina i zabranjuju putovanja zbog njihove uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu.
Unija je navela da Abramovič "ima privilegovan pristup" predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i da sa njim "održava veoma dobre odnose". "Ova veza sa ruskim liderom pomogla mu je da zadrži svoje veliko bogatstvo", navela je EU.
Vlada britanskog premijera Borisa Džonsona prošle nedelje je već uvela sankcije Abramoviču u toj zemlji.
 
Abramovič, aluminijumski magnat, bio je među sedam bogatih Rusa kojima je Velika Britanija zamrzla imovinu zbog ruske invazije na Ukrajinu. On je suspendovan i sa mesta direktora Čelsija, engleskog premijerligaša.
 
EU sankcionisala još 23 pojedinca i institucije iz Rusije
 
Savet Evropske unije odlučio je da uvede četvrti paket restriktivnih mera i sankcioniše još 15 pojedinaca i devet kompanija iz Rusije, čime se broj sankcionisanih zbog podrivanja suvereniteta i teritorijalnig integriteta Ukrajine popeo na 877 pojedinaca i 62 kompanije i institucije.
 
Među novosankcionisanim pojedincima je i German Kan, kao i drugi istaknuti poslovni ljudi iz sektora kao što su gvožđe i čelik, energetika, bankarstvo, mediji, vojna industrija i proizvodi i usluge dvostruke namene.
 
Na listi su i lobisti i propagandisti, kao što je Konstantin Ernst, izvršni direktor Prvog kanala u Rusiji, za koji u EU ocenjuju da širi narativ Kremlja o situaciji u Ukrajini.
 
"Naša poruka je jasna – oni koji omogućavaju invaziju na Ukrajinu plaćaju cenu za svoje postupke", istako je šef diolomatije EU Žosep Borelj.
 
Među sankcionisanim entitetima su i kompanije iz sektora vazduhoplovstva, vojske, brodogradnje i mašinogradnje. Sankcionisani subjekti podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama u EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje.
 
Pojedinci dodatno podležu zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorije EU.
  • Aleksej

    16.03.2022 07:11
    nazi...
    Nista privatna imovina, ovo ono... Pa nije covek politicar, nema nikakvu drzavnu funkciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet