Dan 23: Eksplozija kod aerodroma blizu Lavova, Rusija odustala od rezolucije u UN

Dvadeset treći je dan rata u Ukrajini. Kako je javio CNN, više eksplozija čulo se iz pravca aerodroma kod grada Lavova.
Dan 23: Eksplozija kod aerodroma blizu Lavova, Rusija odustala od rezolucije u UN
Foto: FoNet/AP

Kasnije je potvrđeno da je u pitanju fabrika za održavanje aviona.

Ukrajinske vlasti navode i da je u artiljerijskoj vatri ruskih snaga u blizini Harkova poginula 21 osoba, dok je jedna osoba stradala u kijevskom kvartu Podil usled požara koji je izazvala oborena ruska raketa.

Sklonište ispod pozorišta u Marijupolju izdržalo je, kako je Ukrajina rekla, ruski vazdušni napad, a, kako je napisala poslanica iz tog grada, spaseno je oko 130 civila.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je tvrdnja da je Rusija bombardovala pozorište "laž". Guverner Vjačeslav Čauš kaže da je grad Černjihov doživeo "strahovite gubitke" i da su tokom napada ruskih snaga poginule 53 osobe u jednom danu. 

Kremlj je odbacio odluku Međunarodnog suda pravde, koji je naredio Rusiji da odmah prekine svoje vojne operacije u Ukrajini. Rusija je za sada odustala da u UN traži glasanje o svojoj rezoluciji o Ukrajini.

Više od 700 civila, među njima 52 deteta, poginulo je u Ukrajini od početka ruske invazije pre tri nedelje, ali je stvarni broj verovatno mnogo veći, saopštila je zamenica generalnog sekretara UN za politička pitanja Rozmeri Dikarlo u današnjem obraćanju Savetu bezbednosti.

Ukrajina je saopštila da je od početka rata poginulo 14.200 ruskih vojnika, prenosi BBC ističući da nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri ove tvrdnje.

Zelenski: Ukrajina još uvek drži ključna područja koja Rusija pokušava da zauzme

Ukrajina još uvek drži ključna područja zemlje koja Rusija pokušava da zauzme, rekao je u petak ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dok traju višenedeljni neprekidni ruski napadi.
 
Ukrajinski vojnici odgovorili su na svaki napad ruskih jedinica, rekao je Zelenski u videoporuci objavljenoj na društvenoj mreži Telegram. Zelenski je rekao da stanovnici gradova pod opsadom ruskih snaga poput Marijupolja na jugu, Harkova na istoku i Černihova na severu, neće ostati napušteni.
 
Od vojske do crkve, svi čine sve što mogu za ukrajinski narod, rekao je predsednik i obećao: "Bićete slobodni". Takođe se zahvalio američkom predsedniku Bajdenu na njegovoj "novoj i efikasnoj" pomoći.
 
Zelenski je obećao preduzetnicima olakšice poput manje birokratije i beskamatne zajmove za vreme oružanog sukoba.
 
Podsekretarka UN zahteva istragu o civilnim žrtvama i šteti u Ukrajini
 
Podsekretarka Ujedinjenih nacija za politička pitanja Rozmari Dikarlo zatražila je u četvrtak uveče istragu i odgovornost za masovne civilne žrtve i uništavanje stotina stambenih zgrada, škola, bolnica i druge civilne infrastrukture tokom ruske invazije u Ukrajini.
 
Ona je u Savetu bezbednosti UN rekla da je "međunarodno humanitarno pravo kristalno jasno" u zabrani napada na civile u vojnim operacijama i obezbeđivanju njihove zaštite.
 
Dikarlo je navela najnovije podatke Kancelarije UN za ljudska prava: 1.900 civilnih žrtava od početka rata 24. februara do 15. marta, uključujući 726 ubijenih, među kojima je 52 dece, i 1.174 povređenih.
 
"Većina ovih žrtava stradala je jer je u naseljima korišćeno eksplozivno oružje sa širokim udarnim područjem", rekla je ona.
 
Prema procenama Programa UN za razvoj (UNDP), ako se rat nastavi, 90 odsto stanovništva Ukrajine suočiće se sa siromaštvom i ekstremnom ekonomskom ugroženošću, dok će se ta zemlja i susedni region "vratiti decenijama unazad", navela je Dikarlo.
  • Reto Rika

    18.03.2022 14:14
    Na koga li me to podseca retorika o stranim placenicima za svakoga ko ima drugacije misljenje.
  • Sabahudin

    18.03.2022 12:42
    Omerović
    Ništa genocid?
  • Pannonian

    18.03.2022 12:25
    @Barka
    Kako vas samo nije sramota? Izvolite sedite u avion do Poljske granice pa u Laviv da vidite šta vaši Rusi rade jednom narodu? Dovoljno je i da samo vidite kolonu od 20km na granici žena i dece koji glavom bez obzira beže ostavljajući svoje muževe, sinove i očeve iza sebe. Sad kada razmislim neke velike muškarčine su ovde i bežali iz susednih ratova koje su sami prethodno i izazvali pa mi sad ovde glumite neke velike Ruske plaćenike? Treba da vas je sve sramota! Prijateljski Ukrajinski narod je pod gnusnim napadom Ruskog tiranina a vi optužujete Zapad za laži? Ako su pre grešili to je sad večno po vašoj iskrivljenoj logici? Mi smo deo Evrope i Zapada nikad Istoka i Azije! Ta vaša Evro-Azijska Ruska propaganda je gnusnija od Američke. Znate li koliko sela po Vojvodini ovoj našoj su osnovali Ukrajinci i koliko njih su ovde starosedeoci sa nama? Razdvajate nas i ovde kao što ste prethodno u celom regionu? Hoćete u ime Rusije da ih proterujete kao što ste i Hrvate iz Vojvodine? Hajde što nepostoji empatija i čovečnost, baš zbog ratova koje smo i sami prošli nego nema ni zdravog razuma kod ruSSofila izgleda. Sramota me je što sa Ruskim stranim plaćenicima delim vazduh ovde. Kako će biti zanimljivo kad uskoro Srbija uvede sankcije Rusiji, zato još botovi nisu dobili direktive pa neznaju šta da kucaju. Iznenadićete se!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet