Bajden i Si Đinping razgovarali o podršci Kine Rusiji

Lideri SAD i Kine Džozef Bajden i Si Đinping imali su danas dvočasovni razgovor, dok Bela kuća pokušava da odvrati Peking od pružanja vojne i ekonomske pomoći ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova prvo je saopštilo detalje razgovora, osuđujući "sukob i konfrontaciju koji nisu ni u čijem interesu", ali nije pripisalo ikakvu krivicu Rusiji.

Pre poziva, Bela kuća je saopštila da će Bajden tražiti od Sija odgovore o retoričkoj podršci Pekinga Putinu i odsustvu osude ruske invazije.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Kine ocenilo je "prepotentnim" sugestije Bajdenove administracije da Kina rizikuje opredeljenje na pogrešnoj strani istorije u sukobu.
Kina je danas ponovo pozvala na pregovore i doniranje humanitarne pomoći, istovremeno optužujući SAD da provocira Rusiju i podstiče sukob isporukom oružja Ukrajini.
 
Odnosi SAD i Kine dostigli su novi minimum sa ruskom invazijom, nakon duge napetosti pre i zatezanja odnosa od početka Bajdenovog predsedavanja.
 
Sijeva vlada se distancirala od ruske invazije, ali je izbegla da osudi Moskvu i pomaže širenje neproverenih ruskih tvrdnji da je Ukrajina vodila laboratorije hemijskog i biološkog oružja uz podršku SAD.
 
Ranije ove nedelje, SAD su objavile da su američki obaveštajci utvrdili da je Kina signalizirala Rusiji spremnost za pružanje vojne i finansijske podrške kako bi zaobišla uticaj sankcija Zapada.
 
SAD su upozorile da će Kina snositi odgovornost ukoliko podrži rusku agresiju.
  • Dragan

    18.03.2022 22:33
    Arogancija
    Što NATO države traže od nas da osudimo Rusiju makar - može im se. Mala smo zemlja sa malo stanovnika. Medjutim, Bajden kao da je izgubljen u vremenu i prostoru, misli da može sa visine da razgovara i sa kineskim predsednikom i "upozorava ga" da će "Kina snositi odgovornost". Nije diktator i to svetski?
  • Trtoš

    18.03.2022 21:57
    Da li ovaj senilac zna uopšte sa kim jerazgovarao.
  • x

    18.03.2022 19:39
    x
    Kina je u slicnoj situaciji sa Tajvanom kao Rusija sa Ukrajinom, sa druge strane ekonomski ce da profitira od ovog sukoba,tako da je manje vise neutralna,ali ce njena odluka biti odlucujuca o ishodu ovog sukoba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet