U Turskoj otvoren najduži viseći most na svetu

Turska je svečano otvorila najduži viseći most na svetu, izgrađen iznad moreuza Dardaneli, prirodne granice između Evrope i Azije.

Most Canakkale 1915 je dug 4.608 metara i ima najduži raspon na svetu, koji između dva glavna pilona, visoka 318 metara, iznosi 2.023 metra.

To je, takođe, prvi most koji premošćuje morski prolaz koji spaja Egejsko i Mramorno more.
 
Cena izgradnje iznosi 2,5 milijardi evra.
Sam naziv mosta, Canakkale 1915, odaje počast bici kod Galipolja iz Prvog svetskog rata - koju Turci zovu Canakkale Savaslari prema mestu gde se bitka odvijala - u kojoj je turska vojska 18. marta 1915. porazila oružane snage sila Antante, uglavnom iz tadašnjeg Britanskog carstva.
 
Borbe su trajale sve do januara 1916, kada je Osmansko carstvo porazilo britanske i francuske trupe.
 
"Taj most je trajna uspomena na mučenike Canakkale", rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan otvarajući velelepni most.
  • S

    20.03.2022 09:58
    S
    To Turci,masala!
  • 9

    20.03.2022 09:32
    Gde su penzoši
    na otvaranju mosta NAJDUŽEG na svetu?
    Neka se amater ugleda na pinokija i doveze neku rulju
    da aplaudiraju.
  • Banderaš

    19.03.2022 17:55
    Lekcija ekonomije
    Turska je napravila ugovor za most Canakale sa Japanskim firmama,koje su finansirale i iz Japanskih sredstava izgradile most za 1 Americki dolar te u narednih 15 godina imaju pravo da naplacuju mostarinu i nakon 15 godina moraju predati Turskoj most u vlasnistvo i na upravljanje.Pri izradi mosta su korisceni 85% materijali iz Turskih fabrika,koji su takodje placeni od Japanske firme.
    Pitam se kakvu mi to izdajnicku politicku strukturu imamo na vlasti u srbiji koja pravi preskupe puteve,uzimajuci kredite koji se nece moci vracati a kojima smo se zakopali u narednih 50-60 godina ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.