Supermarketi u Belgiji "preventivno" ograničili kupovinu ulja, brašna i konzervi

Lanci supremarketa "Kolorajt" i "Lidl" u Belgiji ograničili su prodaju brašna, ulja i konzerviranog povrća zbog velike potražnje.
Supermarketi u Belgiji "preventivno" ograničili kupovinu ulja, brašna i konzervi
Foto: Pixabay
I dok iz obe kompanije napominju da je u pitanju "preventivna mera" i da "nestašica nema", kupci u "Kolorajutu" trenutno mogu da kupe najviše dva pakovanja bilo koje vrste ulja i brašna, dok je u "Lidlu" ograničena i prodaja konzerviranog povrća na dve konzerve.
Istovremeno, belgijski prodajni lanac "Delez" navodi da je primetna povećana prodaja, ali da neće uvoditi ograničenja za kupce. Rafovi u belgijskim prodavnicama su puni, a prodavci apeluju na građane da ne paniče i ne stvaraju nepotrebe zalihe i tako izazivaju nestašice kakve su viđene početkom pandemije.
Pored snabdevanja i cene hrane u belgijskim prodavnicama su ostale stabilne uprkos astronomskom rastu energenata i grejanja u zemlji. Litar sunokretovog ulja u Belgiji se može naći za 2,40 evra, belo brašno je od 0,55 evra po kilogramu, a litar mleka od 1,30 evra.
 
Zvanično, u poslednjih šest meseci cena harane u Belgiji porasla je za oko četiri procenta, u odnosu na energente koji su skočili i do 50 procenata. 
 
Belgijske vlasti su od 19. marta smanjile akcize na gorivo tako da su maksimalne dozvoljene cene dizela sada 1,9 evra odnosno 1,7 za benzin od 95 oktana.
  • Frižider021

    20.03.2022 19:37
    Zašto ovo?
    Pa nije to Rusija, kako da ima nestašica na Zapadu? Bbc piše da samo u Rusiji toga ima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet